Protester i Irak blusser op - otte personer skudt og dræbt

Otte demonstranter er det seneste døgn dræbt i Irak, hvor iransk indflydelse i landet skaber vrede hos mange.
Vreden blandt mange af demonstranterne bunder i en opfattelse af, at regeringen er i lommen på udenlandske magter, især nabolandet Iran. Foto © : AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
28. november 2019 15:24

Vrede demonstranter i byen Najaf i det sydlige Irak satte onsdag aften ild til det iranske konsulat i byen.

Samtidig er otte personer blevet skudt og dræbt i sammenstød med sikkerhedsstyrker i den sydlige irakiske by Nasiriyah. Det oplyser sikkerhedskilder og hospitalskilder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Yderligere 50 personer skal være blevet såret i sammenstødene. Flere meldes som værende i kritisk tilstand.

Personalet på konsulatet i Najaf var evakueret, inden demonstranterne stormede bygningen, siger kilderne. Myndighederne har indført udgangsforbud i Najaf efter episoden, skriver irakiske medier.

Demonstranter: Regeringen er i lommen på Iran

Det seneste døgns uroligheder er den seneste optrapning af uroen i Irak.

Vreden blandt mange af demonstranterne bunder i en opfattelse af, at regeringen er i lommen på udenlandske magter, især nabolandet Iran.

Partier og paramilitære grupper, der har opbakning fra Iran, har flertal i Iraks parlament og offentlige institutioner.

Iran fordømmer tidligt torsdag morgen dansk tid angrebet på Irans konsulat.

Over 300 dræbte

Det iranske udenrigsministerium kræver, at myndighederne i Irak tager hårde midler i brug for at straffe gerningsmændene, skriver nyhedsbureauet AFP.

Angrebet var "et forsøg på at skade det historiske forhold mellem Irak og Iran", skriver ministeriet i en meddelelse ifølge Reuters.

Irakiske sikkerhedsstyrker har skudt og dræbt over 300 mennesker i et forsøg på at slå ned på urolighederne. Flere tusinde andre er såret.

Demonstrationerne, der især er koncentreret i hovedstaden Bagdad og den sydlige del af Irak, er de største, Irak har oplevet siden den amerikanskledede invasion i 2003.

/ritzau/Reuters