Projekt oliehavn i Aasiaat i gang

Det delvis Mærskejede firma Arctic Base Supply vil bygge en oliehavn i Aasiaat og er så småt gået i gang med forarbejdet. Hvor havnen skal placeres er stadig uklart.
15. april 2011 11:13

Arctic Base Supply arbejder i øjeblikket på at få ambitionen om en oliehavn i Aasiaat realiseret.

Firmaet, der er ejet af delvis af Maersk og Royal Arctic Line, søgte ved årsskiftet om en arealtildeling i Aasiaat, men har fået afslag på grund af den mulige forlængelse af byens landingsbane, der vil karambolere med havnens placering.

Det er et areal på ikke færre end 200.000 kvadratmeter, som Arctic Base Supply ønsker at anlægge havn på. Sammenlignet er havnen i Nuuk cirka 33.000 m2. Arctic Base Supply's direktør Steen O. Hansen oplyser, at idéen er at bygge anlægget en fase ad gangen, som fx kunne begynde med oplagring og dernæst en kaj.

Ønsket om en oliehavn udsprang under samarbejdet med Cairn Energy sidste år, hvor de oplevede at den grønlandske infrastruktur var spændt til bristepunktet, og mente at udvidet olieefterforskning vil kræve bedre forhold, fortæller Steen O. Hansen.

Qaasuitsup Kommunia er nu igang med at undersøge muligheden for alternative arealer ved Aasiaat, en undersøgelse der forventes færdig i løbet af året. Arctic Base Supply venter sideløbende på, at olieselskabernes brancheorganisation Greenland Oil Industry Association giver respons på det oplæg, Arctic Base Supply har udarbejdet til dem om projektet. 

Arctic Base Supply blev etableret sidste år som såkaldt serviceprovider og shorebase for olieselskaber med licens i Grønland. Det vil sige at de leverer ydelser som fx transport, spedition, logistik, kontor og lagerleje, bemanding og catering.