Professorer: Uran spørgsmålet er kun grønlandsk anliggende

Det danske dagblad Information har i dag en artikel om fordelingen af udenrigspolitikken i Grønland og hvor uran hører henne i det spørgsmål.
Skrevet af Jette Andersen
16. oktober 2013 10:03

Information har set på et notat, fra den fælles dansk grønlandske uranrapport. Her gør Grønland det klart melder over for den danske regering, at Grønland selv bestemmer om der skal udvindes uran og i så fald, hvilke fredelige partnere, det skal sælges til.

- Når vi skal sælge råstoffer, er det et grønlandsk anliggende og ikke nødvendigvis et dansk anliggende, siger naalakkersuisoq for råstoffer Jens-Erik Kirkegaard i dag til Information.

Dagbladet Information har set kigget i et notat på 36 sider, hvor det blandt andet fremgår, at hvis Grønland ikke bliver enige med Danmark har man mulighed for at gå til tvistløsningsnævnet.

Det er et nævn, hvor både Danmark og Grønland kan få afgjort uenigheder. Den danske regering udpeger to medlemmer, ligesom det grønlandske parlament gør det. Hvis de fire medlemmer kan blive enige, bliver sagen afgjort ellers går tvisten videre til tre højesteretsdommere, der får til opgave at afgøre sagen.

Og fordi Grønland i notatet, skriver om tvistløsningsnævnet, vurderer professor i folkeret på Aarhus Universitet, Jens Hartig Danielsen, at Grønland mener det alvorligt. Det er et nævn, der endnu ikke har været brugt.

I notatet, som Radioavisen nu også har set, står der at den danske regering "ikke (må) hindre eller begrænse Naalakkersuisuts udøvelse af sine kompetencer i sager om udnyttelse og eksport af uran og andre radioaktive mineraler".

Hele debatten om udvinding eller ej af grønlandsk uran, er kommet helt ud på et sidespor, mener islandsk professor i folkeret fra Lunds Universitet Gudmundur Alfredsson, der også var med til at udforme Selvstyreloven.

Til Information siger han, at uranspørgsmålet ligger i Selvstyrets hænder, hvis bare internationale krav til sikkerhed og miljø bliver overholdt.

- Da jeg sad i Selvstyrekommissionen og det blev besluttet at overdrage råstofområdet til Sevstyret, blev der ikke taget noget forbehold. Det lyder for mig, som om den danske regering har fortrudt, hvad den aftalte for fire år siden. Og det er for sent nu, siger progfessoren til avisen.