Professor: Optøjer i USA er det radikale udtryk for udbredt gruppe

Had mod systemet og mange års dyb splittelse i USA kan forklare de voldelige optøjer onsdag, siger professor.
- De er det ekstreme udtryk for et dybt splittet samfund., og det er en splittelse, som har bygget sig op over de seneste årtier, hvor vi har set stigende polarisering, stigende ulighed og følelser af at blive efterladt på perronen, siger Michael Bang Petersen. Foto © : Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
08. januar 2021 11:23

Den gruppe demonstranter, der onsdag stormede kongresbygningen i USA, skal ses som det mest radikale udtryk for en gruppe af amerikanere, der er relativt udbredt.

Det vurderer Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Han forsker blandt andet i politisk had, konspirationsteorier og protestbevægelser i USA.

LÆS OGSÅ Steen Lynge om uroligheder i USA: Det er bekymrende

Han mener, det er vigtigt, at man ikke ser uroen som et udtryk for en lille gruppe, der opererer uafhængigt af resten af samfundet.

- De er det ekstreme udtryk for et dybt splittet samfund., og det er en splittelse, som har bygget sig op over de seneste årtier, hvor vi har set stigende polarisering, stigende ulighed og følelser af at blive efterladt på perronen, siger Michael Bang Petersen.

LÆS OGSÅ Politikere fra hele verden: Rystende billeder fra USA

Men om onsdagens uroligheder var toppen af isbjerget, er meget svært at forudsige.

- Ting tager altid tid, når det kommer til vold desværre. Den bedste metafor for politisk vold er et jordskælv. Hvor du har spændinger, som langsomt bygges op, og så kan der komme skælv inden og efter. Det man aldrig ved er, om det her var det store skælv eller indledningen, siger Michael Bang Petersen.

Under urolighederne er fem personer meldt dræbt, mens 68 indtil videre er anholdt.