Professor: Mange ting at tage stilling til

Grønland kan blive nødt til at acceptere billig kinesisk arbejdskraft ved opførelsen af en aluminiumssmelter og to vandkraftværker ved Maniitsoq. Det mener økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Martin Paldam.
14. marts 2011 12:21

Han begrunder det således:

- Dels fordi Grønland ikke råder over den tilstrækkelige arbejdskraft. Dels fordi Alcoa har mulighed for at placere en aluminiumssmelter andre steder, hvor der er adgang til billig arbejdskraft.

Martin Paldam siger til Danmarks Radio, at når man skal opføre så store projekter, så kræver det speicalister. Og dem råder Grønland ikke over.

- Det kan da godt være, at der kan knyttes enkelte grønlændere til, men det er jo ikke sådan, at Grønland har en stor arbejdsstyrke, som har bygget tilsvarende værker.

Men selv om der ikke i anlægsfasen tilknyttes særlig megen lokal arbejdskraft, så vil der afhængig af aftalerne med Alcoa kunne tilføres Grønland ganske pæne skatteindtægter.

- Og på længere sigt vil værket være en stor samfundsmæssig gevinst i form af et betydeligt antal faste arbejdspladser og køb af en række vare- og tjenesteydelser fra Grønlandske virksomheder, tilføjer Martin Paldam.

Lønmodtagerorganisationen SIK og flere politikere har udtrykt frygt for, at de mange kinesere - måske op til 4.000 - bliver i Grønland efter anlægsfasen og vil søge fast beskæftigelse.

Men det mener Martin Paldam, at Selvstyret kan aftale sig ud. I første omgang kan det godt være, at Alcoa "har bukserne på", hvis selskabet kan placere værket andre steder med adgang til billig arbejdskraft.

- Derfor kan det godt være, at Grønland i første omgang må give efter for kravet om billig kinesiske arbejdskraft. Men når der så er investeret 20 milliarder kroner i en aluminiumssmelter og tilhørende vandkraftanlæg, så kan den modsatte situation opstå, hvor det er Grønland der kan tage teten. Det vigtigste for Grønland i første omgang må være at indgå bindende aftaler, som holder på lang sigt, understreger Martin Paldam.

Det er umiddelbart Paldams opfattelse, at Grønland må give efter i spørgsmålet om billig kinesiske arbejdskraft, fordi Grønland virkelig har brug en industri, som den Alcoa satser på med stabile arbejdspladser mange år frem.

Anlæggelsen af en aluminiumssmelter og to vandkraftværker skønnes at ville koste 20 milliarder kroner. Og der skal i den fem år lange anlægsfase bruges over 20 millioner arbejdstimer, mens der er et behov for en arbejdsstyrke på omkring 4.000 mand.