Professor: Grønland har øje for det positive i klimaforandringerne

Det mener den canadiske professor i antropologi, Mark Nutall, der har studeret klimaforandingerne i forskellige inuit samfund.
30. juni 2009 14:24

Grønland og i særdeleshed isfjorden ved Ilulissat er blevet det globale billede på klimaforandringer og ikke mindst de barske konsekvenser af dem. Grønlænderne selv har dog en fornem evne til at se det positive i de klimatiske forandringer. Det mener professor i antropologi Mark Nutall, der har studeret klimaforandingerne i forskellige inuit samfund.

- Der et positivt spin omkring klimaforandringer, som noget der skaber muligheder i Grønland. Det betyder dog ikke, at de mere negative og alvorlige konsekvenser er fortrængt, men det betyder at debatten er mere åben, fordi de positive sider af klimaforandringer ellers sjældent kommer frem, forklarer Mark Nuttall.

Han er fasineret af grønlændernes evne til at se udviklingspotentiale i klimaforandringerne såsom minedrift, olie og gas udvinding og muligheder for økonomisk udvikling.

- Hvis vi kigger på klimaforandringerne generelt, så får de uden tvivl omfattende negative konsekvenser for kloden. Men diskusionen må fokusere på tilpasning, på at de rette foranstaltninger kommer på plads, men også på de nye muligheder som opstår, siger han.

Han mener, at den grønlandske kultur er særligt godt rustet til at tilpasse sig klimaforandingerne.

- Den grønlandske kultur har før vist sig meget tilpasningsdygtig. I løbet af det tyvende århundrede skete en række klimatiske forandringer i havene, som viste sig gunstige for fiskeindustrien og den blev et nyt økonomisk fundament for landet. Det ændrede hele samfundet, men Grønland tilpassede sig de forandringer i en grad, der fortjener et nærmere studie af, hvordan mennesker kan reagere på klimaforandringerne.

Og det sagde Antropolog ved Alberta University i Canada Mark Nuttall, som også selv har oplevet klimaforandringernes påvirkning mens han i en periode på knap to år boede og studerede i Nordgrønland.