Problemer i Qaasuitsup sendes videre til de nye kommuner

Serviceniveauet er kritisabelt og krisen på socialområdet i Qaasuitsup Kommunia bliver en stor udfordring for de to nye kommuner efter delingen, mener et medlem af kommunalbestyrelsen.

Der er krise på socialområdet i Qaasuitsup Kommunia. Forvaltningen går så vidt, at den vurderer, at den nye nordkommune muligvis vil blive sat under social administration af Selvstyret, hvis ikke udviklingen på området vendes.

- Serviceniveauet inden for socialområdet i Qaasuitsup Kommunia i både nord- og syd er generelt set ikke godt, lyder det fra Edvard Kristiansen, medlem af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia for Inuit Ataqatigiit.

Han sidder kommunens økonomiudvalg som eneste opposition til udvalgets øvrige seks medlemmer, der alle er fra Siumut. Udvalget skal tage stilling til en særdeles kritisk analyse fra kommunens egen forvaltning.

Her fremgår det blandt andet, at 55 stillinger på det sociale område er ubesatte, og et af de steder, hvor der er ubesatte stillinger, er i kommunens familiehuse.

Ann Andreassen: Mange opgaver skal løftes

Familiehusene skal støtte udsatte familier, og i september stod familiehuset i Uummannaq færdigt, men af en sagsfremstilling til kommunalbestyrelsen fremgår det, at der i slutningen af februar endnu ikke var ansat personale.

Familiehusene og deres medarbejdere er ellers tiltrængte, mener Ann Andreassen, der er forstander på børnehjemmet i Uummannaq.

 - Der er virkelig mange opgaver, der skal løftes, for der er mange, der har haft mange dramatiske oplevelser, fortæller hun.

Qaasuitsup Kommnia fik i 2015 hård kritik af Børnetalsmanden, der på det tidspunkt havde besøgt byerne Uummannaq og Upernavik samt de omkringliggende bygder.

Kommunens familiehuse skal netop hjælpe udsatte familier i de områder.

Svært at få kvalificeret arbejdskraft

- For at forebygge selvmord og for at de unge kan få nemmere ved at kunne klare deres liv, når de har været udsat for noget, der er belastende - og også for familierne, fordi det rammer os alle sammen, siger Ann Andreassen.

Hun bekræfter dog også, at det er meget svært at få ansat kvalificeret arbejdskraft til det sociale område.

Edvard Kristiansen mener, at den nuværende kommunalbestyrelse kommer til at sende et stort problem videre.

 - Den største udfordring for overgangsudvalgene bliver det administrative opgaver i socialområdet, fordi der venter et kæmpe arbejde for de nye kommuner, siger Edvard Kristiansen.

Selvstyrets tilsynsenhed er i øjeblikket på inspektionsrejse i disse dage fra Ilulissat i syd  og nord på.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!