Private opfordres til at udfordre Pilersuisoq

Pilersuisoqs planer om at skære ned på såvel åbningstider som vareudbud, mødes nu med nye initiativer fra den private front i Upernavik-området.
Skrevet af Jens Thorin
31. august 2011 17:23

Pilersuisoqs planer om et drosle ned i de bygder og mindre byer, hvor fraflytningen er størst, er nemlig en dårlig løsning, mener en privat butiksejer og to kommunalpolitikere.

- Næste gang der anløber et skib her i Upernavik, ankommer der 12 tons fiskegrej til min butik, fortæller Niels Berthelsen, der i en årrække har drevet byggevirksomhed i Upernavik.

Udover byggeri har han nemlig en lille butik, hvorfra han sælger fiskegrej. Og inden vinteren sætter ind, bliver varerudvalget udvidet med tøj og madvarer.

Men her slutter det ikke. Han er nemlig i gang med at bygge en ny butik og lager på i alt 200 kvadratmeter i en af bygderne ved Upernavik Kullorsuaq.

- Der er intet i vejen for, at vi er flere, der starter op. Her i Upernavik er der for eksempel mange små forretninger, siger Niels Berthelsen.

Pilersuisoq har op til forhandlingerne med Selvstyret om en ny servicekontrakt varslet mindre vareudvalg og kortere åbningstider.

- Bygdebefolkningen er i de nærmeste år faldet med omkring 8 procent, og det kræver tilpasning fra vores side, sagde Michael Skourup, formand for bestyrelsen for KNI, der ejer Pilersuisoq.

Medlem af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia, Isak Hammond fra IA, har udtalt til knr.gl, at han vil have Pilersuisoqs spareplaner drøftet politisk i Kommunen.

En anden kommunalpolitiker fra Qaasuitsup kommunia, Bernhadt Olsen fra Siumut går videre og opfordrer lokale til at tage over der, hvor Pilersuisoq ikke magter opgaven.

Han peger eksempelvis på Pilersuisoqs butik i Savissivik i Qaanaaq-området, som han har besøgt:

- Der var ikke ret meget udvalg og slet ikke fiskegrej. Så fiskerne kan ikke fiske, fordi Pilersuisoq ikke kan levere deres grej. Det er sådanne svagheder fra Pilersuisoq, som de små næringsdrivende kan ud nytte, siger Bernhardt Olsen, der opfordrer private initiativtagere til at benytte Qaasuitsup Kommunias erhvervskonsulenter, der kan rådgive omkring etablering af nye virksomheder.