Prins Joachims fire børn mister deres kongelige titler. Foto: Scanpix

Prins Joachims børn mister prinsesse- og prinse-titler

De fire kongelige børnebørn kan fra det nye år alene bruge deres titler som grever og komtesse af Monpezat.

Fra 1. januar 2023 vil prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalde.

Det har dronning Margrethe besluttet, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

De fire kongelige børnebørn kan dog stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat.

- Prins Joachims efterkommere vil således fremover skulle tiltales som excellencer. Dronningens beslutning ligger i tråd med lignende tilpasninger, som andre kongehuse på forskellig vis har gennemført i de senere år, skriver kongehuset i pressemeddelelsen.

Dronningens hensigt er ifølge kongehuset at give de fire børnebørn friere rammer til at skabe deres egen tilværelse "uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer".

Det drejer sig om børnene Nikolai på 23 år og Felix på 20 år, som prins Joachim har med grevinde Alexandra. Og det gælder Henrik på 13 år og Athena på 10 år, som prins Joachim har med prinsesse Marie.

Alexandra: Børn føler sig udstødt

Selv om de fire børnebørn mister nogle titler, fastholder de deres pladser i arvefølgen.

Men det er alligevel en beslutning, som ifølge B.T. kommer bag på de fire børnebørns forældre - prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra.

- Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, siger grevinde Alexandra til B.T. på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

Parret bor med deres to fælles børn, prins Henrik og prinsesse Athena, i Paris.

Kun apanage til prins Christian

Kongehuset kalder beslutningen om at fratage de fire kongelige deres titler for en naturlig forlængelse af en beslutning i maj 2016. Her blev det meddelt, at prins Christian som den eneste af dronningens børnebørn forventes at modtage apanage - en årlig økonomisk ydelse, som en stat giver til kongelige personer.

Prins Christian er det ældste barn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Han er 15 år og nummer to i arvefølgen til den danske trone. Hans far er den første til at arve tronen efter dronning Margrethe.

Prins Christians tre mindre søskende er nummer tre, fire og fem i arvefølgen. Derefter følger prins Joachim og dernæst prins Joachims børn.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl