Presset Kielsen søger nyt image

De kommende valg var katalysator for koalitionens kollaps, vurderer kommentator, og henviser til Siumuts behov for ro på de indre linjer.
Foto © : Arnaq Nielsen/KNR
28. oktober 2016 14:36

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, har brug for et nyt image op til kommunalvalget.

Der skal styr på bygdepolitikken og ro på arbejdsgangene. Det mener politisk kommentator.

- Kim Kielsen har haft brug for at skabe et nyt image for sig selv, så det undrer mig ikke, at han har søgt efter nye partnere og fundet dem, siger politisk kommentator Naja Paulsen.

Behov for ny strategi

Hun peger på, at Kielsen nok har været presset af baglandet og derfor har måtte reagerer.

- Der er ingen tvivl om, at der har været splid i Siumut, det har vi set før, og jeg tror, at Kim Kielsen har måtte lave en ny strategi for at få ro omkring sine soldater, vurderer Naja Paulsen.

Læs også Kielsen skrottede koalition for bredere bagland

Læs også Torsk og parlament sprængte koalitionen

Og der er brug for ro på bagsmækken, for næste år skal vi igen til valgurnerne. Dér er kommunalvalg, og efter det er nærmer Inatsisartutvalget sig også. Så måske har valgtrommerne slået sprækker i koalitionen mellem Siumut, Demokraterne og Atassut.

- Jeg tror, at det har været strategisk set af Kim Kielsen, at kommunalvalget er forestående, og når det er afviklet, så kommer landstingsvalget, siger Paulsen.

Tunge at danse med

Med den nye regering, siger Kielsen farvel til Demokraternes Nivi Olsen og Randi Vestergaard Evaldsen. To nye politikere, som har haft meget at se til. Men Paulsen mener ikke, at koalitionens kollaps nødvendigvis er udtryk for at de har fejlet. Men de har været testet.

- Jeg tror ikke man kan sige, at opgaven har været for tung for Randi på den måde. Men de har begge to været nye i politik, og jeg tror ikke det har været nemt at danse med Siumut og Atassut, siger hun.

Læs også Demokraternes ultimatum blev afvist

For at få Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq ind i folden har der ikke mindst været et spørgsmål, som krævede kompromis. Nemlig det om uran.

- Begge parter. Naleraq, IA og Siumut har måtte sluge store kameler for blive enige om, at der skal være ro om uranspørgsmålet, slutter den politiske kommentator og leder af journalistuddannelsen på Ilisimatusarfik.