Presseforening vil undersøge trusler mod journalister

Flere journalister blev under den sidste valgkamp til Inatsisartut truet eller skældt ud. Og det vil Grønlands Presseforening nu undersøge ved at se på sine 100 medlemmers vilkår. Foreningens medlemmer er journalister, versionister, teknikker og fotografer.
Skrevet af Oline I. Olsen
16. oktober 2009 14:23

- Ideen opstod umiddelbart efter den sidste valgkamp, hvor en del af vores medlemmer oplevede forskellige situationer, hvor de blev truet eller presset eller skældt ud, fordi de gjorde deres arbejde, siger Formanden for Grønlands Presseforening, Mariia Simonsen.

TP, Grønlands Presseforening, har derfor besluttet at lave en undersøgelse om, hvor meget journalister og andre mediefolk i kraft af deres job udsættes for af chikane og personforfølgelser.

Formand for Grønlands Presseforening Mariia Simonsen præciserer, at det ikke er hverdag, at journalister udsættes for trusler, men at nogle magtfolk eller politikere glemmer deres grænser.

- Når man sidder i en magtfuld position, så betyder det ikke, at man skal overfuse folk, der gør deres arbejde. Magtmennesker skal passe rigtig meget på, hvor langt de kan gå. Det er helt utilstedeligt, at man bruger sin magt på at skælde arbejdende folk hæder og ære fra.

Mariia Simonsen håber, at undersøgelsen vil vise noget om journalisters arbejdsforhold og psykiske arbejdsmiljø.

- På redaktionerne, hvor tingene skal gå stærkt, er journalister i en position, hvor de skal undersøge ting. Vi er så lille et samfund, at journalister nemt kan føle sig inhabile i forskellige situationer. Uanset om det et familiemedlem eller en bekendt, så må vi i kraft af vores job stille nogle spørgsmål og bore i nogle ting, som måske ikke altid er lige sjove for vedkommende. Det afstedkommer episoder, hvor journalister bliver udsat for ubehageligheder.

- Det håber jeg, at vi kan få afdækket og så få en diskussion om, hvordan journalister skal kunne arbejde i fred, og hvordan vi undgår at komme ud i de situationer, siger Mariia Simonsen, som forventer at undersøgelsen vil være klar i det nye år.