Populært at anmelde arbejdsskader

Flere anmelder og får anerkendt deres arbejdsskade, og i løbet af få år er sagsbehandlingstiden også næsten halveret.
30. september 2013 10:34

Det er blevet meget populært at anmelde arbejdsskader. I dag er der både flere der får erstatning og afslag, hvis man sammenligner med for tre år siden.

Center for Arbejdsskader er også blevet bedre til at svare på anmeldelserne. I løbet af de sidste par år er sagsbehandlingstiden blevet næsten halveret.

- Det skyldes en blanding af effektiviseringer af vores arbejdsprocesser og opkvalificering af medarbejderne.

Sådan lyder vurderingen i Center for Arbejdsskader i Nuuk, når man spørger chef, Kristina Nordby Rachlitz.

Tre år tilbage gik der i gennemsnit næsten 400 dage, før folk fik sagsbehandlet deres anmeldelse. Ventetiden er nu halveret, fremgår det af Center for Arbejdsskaders nyeste tal fra 2012.

Kristina Nordby Rachlitz mener, det er fordi, de har strammet op på procedurerne, digitaliseret alle sagsmapperne og nu får oversat dokumenter af deres egen mand i huset.

Opstramningen betyder, at der er flere og flere, der får anerkendt deres arbejdsskade og dermed ofte også en pose penge i erstatning. De mest typiske skader er skæresår, klemte og vredne lemmer, hudsygdomme og astma, fortæller chefen.

Men tallene fra Center for Arbejdsskader er ikke kun lyserøde. I den treårige periode er der nemlig også kommet en større andel af sager, der helt bliver afvist. For tre år siden blev kun 24 procent afvist mod 40 procent sidste år.

Chefen for Center for Arbejdsskader vil gerne se tiden an, da få sager kan svinge meget ud i procenterne, men hun har også et bud på, hvorfor de er begyndt at afvise flere.

- Vi har haft en informationskampagne igennem flere år. Der er kommet flere sager, og det kan være, at der nu er nogen, der kommer med nogle andre sager end før. Nogen sager, der ikke er anerkendte arbejdsskader, lyder det fra Kristina Nordby Rachlitz, chef på Center for Arbejdsskader i Nuuk.

Hun tilføjer, at loven for arbejdsskader ikke er ændret i denne periode.

En af grundene til, at folk er begyndt at indsende skadesanmeldelser kan være centerets kampagner. Hendes ansatte er således lige vendt hjem fra en kampagnetur på Kysten, hvor de besøgte 19 byer og bygder på 14 dage.

Cirka 3-4 procent af afgørelserne i Center for Arbejdsskader bliver anket.