Politisk opbakning til oprettelse af grønlandsk menighed i Danmark

Radikale og Venstre bakker nu op om at oprette en formel grønlandsk menighed i Danmark med flere grønlandske præster ansat.
10. april 2015 07:18

Det sker, imens arbejdsgruppen, der kæmper for en grønlandske Menighed i Danmark, mener, at Kirkeministeren gør for lidt i sagen.

- Det er et helt berettiget ønske, fordi der bor så mange grønlændere i Danmark, og da er det er også vigtigt, at de har mulighed for at få en kirkelig betjening på grønlandsk.

Sådan siger Venstres kirkeordfører, Flemming Damgaard Larsen, efter et møde med arbejdsgruppen, som kæmper for at få en grønlandsk menighed formelt etableret i Danmark under det danske kirkeministerium.

 

Minister gør for lidt i sagen

Men sagen går langsomt. Foreningen fremlagde i september sidste år ønsket om en menighed og at få flere grønlandske præster i Danmark for den danske kulturminister Marianne Jelved.

Her lød svaret dengang, at ministeren ville “se på sagen” - men siden er der ikke sket noget nyt.

I stedet har arbejdsgruppen banket på døren til både kirkeministerens partifælle, kirkeordføren hos De Radikale Helle Løvgreen Mølvig og Venstres kirkeordfører for at få opbakning.

Og det får de:
 - Det er et helt berettiget ønske, fordi der bor så mange grønlændere i Danmark, og da er det er også vigtigt, at de har mulighed for at få en kirkelig betjening på grønlandsk.

Flemming Danmgaard Larsen vil derfor stille spørgsmål til kirkeminister Marianne Jelved i Folketinget for at høre, om hun vil gå videre med ønsket.

- Det er noget, hun har mulighed for efter Menighedslovens paragraf 5. Da kan ministeren få lavet et menighedsråd. Og da det er noget, der er helt berettiget, vil jeg naturligvis gå til ministeren med det ønske.

 

To grønlandske præster i Danmar i dag

Der er i dag to grønlandske præster i Danmark. Den ene er ansat af selvstyret og betjener de, som ufrivilligt befinder sig i Danmark, fx på sygehuse og som indsatte.

Den anden er ansat ved Aarhus Stift og er alene om at betjene den grønlandske menighed i Danmark.

Det sker, selv om der i ansat én præst for hver omkring 2.500 danskere. Til sammenligning er der to præster til omkring 25.000 grønlændere og deres efterkommere i Danmark.