Politisk kommentator: Kandidaterne fokuserer primært på sundhedsvæsenet og politiets vilkår

Udenrigs- og sikkerhedspolitik, som Rigsfælleskabet er ansvarlig for, bliver ikke uddybet ordentligt i debatten, vurderer politisk kommentator.
Bekymringer om klimaet glemmes i valgkampen. Foto © : KNR
Skrevet af Else Olsvig
01. november 2022 07:12
Versionist Alice Sørensen

Ansvaret for sundhedsvæsenet blev hjemtaget for 30 år siden.

På trods af det fylder sundhedsvæsenets problemer i valgkampen op til folketingsvalget. Det siger kandidat i administration og politisk kommentator, Sten Lund.

- Sundhedsvæsenet fylder ekstremt meget i denne valgkamp. Hvordan sundhedsområdet kan blive bedre, og om ansvaret for det skal blive her eller overdrages til Danmark, fylder rigtig meget. Det kan jeg se, siger Sten Lund. 

Ud over sundhedsvæsenet dominerer politiets forhold også valgkampen.

- Den midlertidige løsning for politiets lønforhold har også fyldt meget under denne valgkamp. 

Anstaltsbetjente og sikkerhedspolitik

Men anstaltsbetjentenes lønforhold har til gengæld ikke optaget politikerne, selvom den gruppe også har haft samme problemer som politiet.

Folketinget og den danske regering har ifølge grundloven det overordnede ansvar for udenrigs- og sikkerhedspolitikken, og selvom Grønlands placering mellem Rusland og USA er et oplagt emne, fylder udenrigs- og sikkerhedspolitikken ikke ret meget.

- Politikerne siger ikke synderligt meget om, hvordan en eventuel krig kan påvirke Grønland, og hvordan de forestiller sig en fremtidig cybersikkerhed, siger Sten Lund. 

Savner debat om sikkerhed på arbejdspladser

Sten Lund mener, at vælgerne savner de mere nære emner som sikkerhedsforhold på arbejdspladserne.

- På trods af de mange arbejdsulykker, og at ansvaret for arbejdstilsynet ligger i Danmark, så bliver det ikke diskuteret. Speciallægerne, som kun Danmark har, bliver stort set ikke nævnt, siger Sten Lund. 

Kandidaterne kommer ikke i dybden, med det de unge bekymrer sig om

Sten Lund har også lagt mærke til, at ungdommens bekymringer om klimaet og klimaforandringerne slet ikke optager folketingskandidaterne.

- Mange unge er bekymrede over, hvordan livet på jorden kommer til at se ud om 20-30 år.  De kræver et mere klimavenligt liv på jorden fra politikerne. Og hvis de unge skal interessere sig mere for politik kræver det ekstra opmærksomhed.