Politisk analyse: Siumut var blevet metaltræt

Året, der gik: 2009 blev et vendepunkt for Siumut, der for første gang må gøre den som opppositionsparti, efter at have siddet på magten i 30 år. Den politiske kommentator Jakob Janussen tager et blik på det politiske år, der er gået.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
27. december 2009 12:33

Metaltræt og udgået for nye ideer. Sådan betegner Jakob Janussen Siumut i det år, hvor partiet tabte valget til IA og måtte løfte sig fra magttaburetten for første gang i 30 år.

- Jeg tror det er sundt for ethvert demokrati, at magten ikke bliver monopoliseret i et enkelt parti en lang periode, siger han.

- Og så er Siumut blevet et sammenrend af vidt forskellige meninger. Jeg synes heller ikke, partiet har formået at forny sig efter valgnederlaget. Der hersker nærmest desperation i Siumut, sådan som partiets medlemmer agerede under efterårssamlingen, siger Jakob Janussen.

Han kan ikke vurdere, hvordan det nye Naalakkersuisut har klaret sig. Først har der været en lang sommerperiode uden større politisk aktivitet, og så er tiden gået med at nedsætte kommissioner.

- Jeg tror, vi skal vente et år, før konturerne af den politik, de ønsker at føre, kommer frem. Men jeg synes, der er kommet mere realisme i den politik, de ønsker at føre, end den ønsketænkning, man har kunnet fornemme de seneste år, siger Jakob Janussen.