Politimesteren nægter at genåbne selvmordssag

Den tidligere politiassistent Hans Haahr Pedersen er overbevist om at en 19-årig kvindes død i 1997 ikke var selvmord, som det blev konkluderet, men drab. Den nuværende politiledelse har afvist at genoptage sagen.
22. marts 2012 13:06

Ifølge Hans Haahr var der en lang række forhold i sagen, der gjorde det usandsynligt at den 19-årige  kvinde fra Nuuk skulle have hængt sig selv, som konklusionen blev.

For eksempel var tørklædet, som blev fundet om halsen på hende slet ikke langt nok til, at det kunne lade sig gøre. Ligsynsrapporten stemte ikke overens med at skulle have hængt sig. Og ikke mindst blev kvinden fundet livløs på gulvet, mens hendes kæreste lå og sov. Samme kæreste, som kort tid inden havde truet med at slå hende ihjel.

I bogen 'Morakker', der udkommer i næste uge, fortæller Hans Haahr hele historien om den mystiske selvmordssag.

Politiets beslutning om ikke at genåbne sagen blev taget, da bogens forfatter, Ellen Stampe, sidste år søgte aktindsigt i sagen og fik afslag.

- Vi gennemgår sagen påny i forbindelse med aktindsigten for at se, om der er noget, der kunne give os anledning til at genoptage sagen. Og der var ikke noget i sagen, der gjorde, at vi ville genoptage efterforskningen, siger Politimester Bjørn Bay.

Men hvad så med alle de mærkværdige forhold, som Hans Haahr Pedersen opremser? Er de pure opspind, spørger Radioavisen Politimesteren.

- Jeg har ingen kommentarer overhovedet til Hans Haahrs bemærkninger om sagen. Jeg kan dog forholde mig til, at han vælger at komme frem med de her ting mange, mange år efter han stod med sagen.

- Men er det ikke underordnet, hvornår kan kommer frem med dem? Hvis det er en drabssag bliver den vel aldrig forældet.

- Det er fuldstændigt rigtigt... Men som sagt har vi gennemgået sagen for et halvt år siden og har ikke fundet anledning til at genoptage den, lyder svaret fra Bjørn Bay.

Bjørn Bay vil derimod gerne forholde sig til de anklager, som Hans Haahr retter imod den daværende politiledelse.

- Jeg kendte Abel Egede, og jeg kender nuværende politidirektør Jørgen Meyer og begge som overordentligt retskafne mennesker, siger politimesteren.

Hans Haahrs påstand er, at daværende politimester Jørgen Meyer dengang ikke ville have sagen genåbnet, fordi Hans Haahr og hans kolleger havde gjort daværende politiinspektør Abel Egede vred ved ikke at lade sagen gå omkring ham først. Ifølge Haahr var det alment kendt, at man skulle holde sig gode venner med Abel Egede, hvis man ville være sikker på en stor karriere inden for etaten.

- Og det er simpelthen så langt ude, at jeg næsten savner ord for det, han skriver. Det kan simpelthen ikke have noget på sig, lyder Bjørn Bays kommentar til påstanden.

I AG udtaler Jørgen Meyer ligeledes, at det er en komplet urimelig påstand, som Hans Haahr kommer med, og at han ingen erindring har om mødet med ham på hans kontor, men også at han i øvrigt ikke kan huske sagen.