Politimester melder hus forbi

Det er forfejlet at kritisere anklagemyndigheden for ikke at forsøge at få idømt flere samfundstjeneste fremfor anbringelse. Sådan lyder det fra landets politimester, der dog forudser, at flere vil slippe for anstalterne, efterhånden som kredsretterne arbejder sig igennem sagsbunkerne.
18. januar 2012 12:49

Man bør i langt højere grad gøre brug af muligheden for at idømme samfundstjeneste til et af de omkring 30 steder i landet, som Kriminalforsorgen allerede har indgået aftale med. Sådan har den klare opfordring de seneste dage lydt i KNR Radioavisen fra først Kriminalforsorgens direktør og siden flere eksperter i den hjemlige kriminalret. Men selv om man hos anklagemyndigheden anerkender venteliste-problemet, melder man hus forbi på kritikken.

- Jeg mener, at det er meget forkert at skyde på Grønlands Politi og bebrejde os, at ventelisterne er blevet store og dermed også bebrejde os, at vi ikke nedlægger nok påstande om samfundstjeneste. Det er ganske rigtigt en god foranstaltning, som kan medvirke til, at ventelisterne ikke bliver helt så store. Men jeg vil samtidig også kraftigt understrege, at vi allerede i dag nedlægger påstand om samfundstjeneste i de sager, hvor vi mener, at det den rigtige foranstaltning, siger politimester Bjørn Bay.

Og som kredsretterne arbejder sig igennem bunkerne, vil der ganske givet være flere sager på vej, hvor anklagemyndigheden vil forsøge at få idømt samfundstjeneste, understreger Bjørn Bay.

- En af grundene til, at vi ikke ser flere sager med samfundstjeneste, kan være, at der er rigtig mange sager, der afventer berammelse i kredsretterne. Da samfundstjeneste kun har været en mulighed at idømme de sidste to år, vil rigtig mange af de sager, hvor vi har nedlagt påstand om samfundstjeneste, sikkert ligge og afvente rettens behandling endnu, siger politimesteren og dermed den øverst ansvarlige for anklagemyndigheden.

Og ventetiden til blot at få behandlet sin sag ved domstolene betyder samtidig, at mange kriminelle udelukker sig selv fra muligheden for at få samfundstjeneste frem for anbringelse i anstalt.

- Nogle gerningsmænd begår nye forbrydelser, mens de afventer rettens dom, og det er noget, der efter politiet og anklagemyndighedens opfattelse som udgangspunkt bør udelukke, at man får en dom til samfundstjeneste, siger politimester Bjørn Bay.

I aftenens radioavis kan du høre mere om, hvordan anklagemyndigheden fremover vil håndtere spørgsmålet om samfundstjeneste - blandt andet altså som et middel til at nedbringe de lange og skarpt kritiserede ventelister til at afsone i landets anstalter.