Politimester: Det har været en voldsom start på året

I årets første måned har der allerede været tre drabssager. Starten på 2022 har været voldsom, lyder det fra politimester Bjørn Tegner Bay. 
Det er voldsomt, at der inden for en måned er sket tre drabssager i Grønland, lyder det fra politimester Bjørn Tegner Bay. Foto © : KNR
Skrevet af Anders Dall
26. januar 2022 05:56

- Det er ingen tvivl om, at det er voldsomt.

Sådan siger politimester i Grønland, Bjørn Tegner Bay, efter at tre personer i januar er døde i sager, som politiet efterforsker som drab.   

1. januar blev en 18-årig mand fra bygden Sermiligaaq anholdt og sigtet for at have dræbt en 42-årig mand. 

To dage senere blev en 48-årig mand fundet død i en lejlighed i Tasiilaq, og hans samlever blev kort efter sigtet for drab.

LÆS OGSÅ Drabssager sætter gang i kriseberedskab i øst  

I lørdags meddelte politiet, at en 57-årig mand fra bygden Niaqornat er død efter at være blevet skudt med en riffel. Her er en 38-årig mand anholdt og sigtet for drab.   

- Det har været en voldsom start på året. Tre drabsefterforskninger inden for en måned er noget, som vi kan mærke i organisationen. Man skal selvfølgelig huske på, at det i sidste ende er en domstolsafgørelse, om der er tale om et drab, siger Bjørn Tegner Bay.

Pas med at sammenligne 

Ifølge tal fra Grønlands Politi blev der sidste år begået tre drab her i landet. I 2020 var der fem drab. Det samme var tilfældet i 2019. 

Drab i Grønland siden 2015

 

2015: 4

2016: 3

2017: 6

2018: 4

2019: 5

2020: 5

2021: 3

 

Kilde: Grønlands Politi

Man skal dog være varsom med at sammenligne for meget med tallene fra de seneste år, lyder det fra politimesteren.

- Tallene er jo trods alt så små, at der kan være tale om statistiske tilfældigheder, lyder det fra Bjørn Tegner Bay.

Selv om de tre sager fra januar er sket inden for en måned, giver det ikke anledning til at spå om, hvordan det samlede antal drab kan komme til at se ud i Grønland for 2022, understreger politimesteren.

Han kan ikke udtale sig nærmere om de tre sager, fordi efterforskningen fortsat er i gang. Men generelt for voldskriminalitet i Grønland er der visse fællestræk, forklarer han. 

- Hvis man taler om de sager, hvor der bliver begået vold og husspektakler her i landet, går det igen, at det meget ofte er i private hjem, det bliver begået, og det bliver meget ofte begået under indflydelse af alkohol.