Politikernes økonomiske interesser i søgelyset

Den nystartede organisation Transparency Greenland, der arbejder for at forebygge korruption, har kastet sig over sin første konkrete sag.
03. november 2011 13:49

Organisationenvil tvinge politikerne i Inatsisartut og Naalakkersuisut til at oplyse offentligheden om deres hverv og økonomiske interesser. Lige nu er det frivilligt, og her 4 måneder efter ordningen blev indført, er det kun knap halvdelen, der har valgt at benytte sig af den.

20 ud af 39 Inatsisartut- og Naalakkersuisutmedlemmer har ikke registreret deres hverv og økonomiske interesser inde på Inatsisartuts hjemmeside. Det er ellers over 4 måneder siden, Inatsisartuts formandsskab indførte ordningen.

Transparency Greenland har som sådan bifaldet tiltaget. Men:

- Problemet er bare med sådan nogle frivillige ordninger, at det jo kræver at man går med. Man bliver i hvert fald udstillet ret kraftigt, hvis man ikke går med. For der må jo næsten ligge en positiv beslutning bag. Og jeg synes det er meget voldsomt, at over halvdelen af medlemmerne ikke har udfyldt skemaet,mener formand for Transparency Greenland, advokat Anders Meilvang.

Så når politikerne ikke kan finde ud af at benytte sig af den frivillige ordning i tilstrækkeligt omfang, må man tage andre midler i brug, mener Transparency:

- Så derfor vil vi gerne lægge op til, at der bliver lavet en forordning, så det bliver gjort obligatorisk, at man oplyser om sine interesser, siger Anders Meilvang.

Radioavisen har her til formiddag talt med fire af de 20 politikere, der ikke har udfyldt skemaet på Inatsisartuts hjemmeside.

De fire er Harald Bianco fra IA, Knud Kristiansen og Siverth K. Heilmann fra Atassut og naalakkersuisoq for fiskeri, Ane Hansen. De undskylder sig alle med ikke at have haft tid, men forsikrer at de vil gøre det snarest, og at det bestemt ikke skyldes uvilje.

Er det så ikke godt nok?

- Hvis det her fokus, som vi nu laver på det, gør, at alle melder sig til, så er det jo godt nok. Men hvis det er noget de siger, fordi du ringer til dem, så er det jo ikke godt nok. Så hvis vi igen om nogle måneder kan konstatere at det er samme mønster, så er det ikke godt nok, lyder det fra Transparencys formand, der lover at organisationen vil følge op på sagen.

Hele Siumut-gruppen på nær Kristian Jeremiassen og Malik Berthelsen har valgt ikke at lade sine interesser registrere. Ifølge en tidligere udtalelse i AG fra formand Aleqa Hammond skyldes det, at Siumut er utilfreds med at skemaet ikke har en kolonne, hvor man kan registrere ulønnede poster som fx visse bestyrelsesposter.

Men det argument holder ikke, mener Anders Meilvang:

- Det, at man boykotter en ordning, fordi man mener den ikke er vidtgående nok, det holder simpelthen ikke. Det lyder jo som en dårlig undskyldning.

Transparency Greenland mener også, at politikernes ægtefæller skal omfattes af ordningen, især set i lyset af sagerne om Kuupik Kleists samlevers og Ove Karl Berthelsens hustrus involvering i mineselskabet GreenGems.