Politikere skal afgøre kommunes ulovlige håndtering af Thyge-sagen

To gange har Kommuneqarfik Sermersooq ifølge Ombudsmanden brudt loven i en sag om Thyges Østergaards offentlige hjælp, der pludselig blev beskåret. Nu skal kommunalbestyrelsen afgøre, hvad der skal ske i sagen.
Thyge Østergaard
Thyge Østergaard klagede over kommunen 26. januar 2015. Knap seks år senere ser der ud til at komme en endelig afgørelse. Foto © : KNR.
Skrevet af Jens Betak
26. oktober 2020 05:45

Fem år og ni måneder er der gået, siden Thyge Østergaard klagede over, at kommunen pludselig sænkede hans offentlige hjælp fra 1014 kroner til 775 kroner uden at fortælle ham om det. 

Nu skal han tilsyneladende vente lidt længere, før han får en endelig afgørelse på klagen.

For sagen skal nu behandles politisk i to udvalg, før kommunalbestyrelsen 24. november endeligt skal beslutte, hvad der skal gøres.

LÆS OGSÅ Pludselig fjernede kommunen en fjerdedel af Thyges offentlige hjælp

Thyge Østergaards klagesag:
 

  • 26. januar 2015: Thyge Østergaard klager til Ombudsmanden, fordi kommunen har sænket hans offentlige hjælp uden at meddele ham det. Ombudsmanden sender klagen videre til Det Sociale Ankenævn, som håndterer sådanne sager.
     
  • 17. maj 2017: Ankenævnet afgør, at kommunen ikke har gjort noget forkert.
     
  • 11. november 2019: Ankenævnet genoptager sagen, efter at Ombudsmanden har undersøgt sagen og kritiseret både Kommuneqarfik Sermersooq og Det Sociale Ankenævn.
     
  • 17. december 2019: Ankenævnet afgør, at kommunens afgørelse var ugyldig. Dermed annulleres kommunens beslutning, og derfor skal kommunen træffe en ny afgørelse.
     
  • 22. januar 2020: Kommunen beslutter at sænke Thyge Østergaards offentlige hjælp med tilbagevirkende kraft. På den måde tager kommunen en ny beslutning, men resultatet bliver det samme - nemlig at kommunen ikke skal betale nogen penge til Thyge Østergaard.
     
  • 2. september 2020: For anden gang kommer Ombudsmanden med voldsom kritik af kommunen, samtidig med at Det Sociale Ankenævn afgør, at kommunen nyeste afgørelse også skal laves om.

Selv om Thyge Østergaards ventetid bliver lidt længere, så er han blot tilfreds med, at kommunen har sat en dato på behandlingen af hans sag.

- Jeg synes, det er dejligt, at der langt om længe bliver taget hånd om sagen, og så må vi tage det derfra, siger Thyge Østergaard.

Hidtil er sagen blevet behandlet af embedsværket, men nu skal kommunalbestyrelsen bestemme, hvad der skal ske i sagen, fordi "det er en principiel afgørelse", der kan få betydning for andre, lignende sager.

To scenarier

Umiddelbart er der to mulige udfald i Thyge Østergaards sag, og uanset hvad kommunen beslutter, står Inatsisartuts Ombudsmand klar til at gå videre med sagen.

Hvis kommunalbestyrelsen når frem til, at kommunen har brudt loven, skal kommunen betale penge tilbage til Thyge Østergaard, for alle de måneder han uretmæssigt fik sænket sin offentlige hjælp.

Sker det, vil Ombudsmanden undersøge, om andre borgere har ret til at få betalt penge tilbage.

LÆS OGSÅ Thyge-sag kan åbne for tilbagebetalinger til andre

Thyge Østergaard var nemlig kun én blandt mange borgere, der blev skåret i den offentlige hjælp ved årsskiftet til 2015, hvor kommunalbestyrelsen besluttede at spare 5,5 millioner kroner om året i den offentlige hjælp.

Hvis kommunen heller ikke har meddelt de andre borgere om nedsættelsen af den offentlige hjælp, kan kommunen risikere at ende med at skulle betale penge tilbage til alle disse borgere.

Hvis kommunalbestyrelsen omvendt kommer frem til, at kommunen ikke har brudt loven, og Thyge Østergaard ikke skal have betalt penge tilbage, så står Ombudsmanden klar i kulissen til at slæbe Kommuneqarfik Sermersooq i retten.

Hverken kommunen eller Ombudsmanden vil udtale sig om sagen, før kommunalbestyrelsen har taget en beslutning 24. november.