Pludselig fjernede kommunen en fjerdedel af Thyges offentlige hjælp
- Kritisabel og skuffende.
Sådan beskriver den 56-årige Thyge Østergaard behandlingen fra Kommuneqarfik Sermersooq.
Ved årsskiftet til 2015 var Thyge Østergaard nemlig én blandt mange, som fik sænket den offentlige hjælp, da kommunen besluttede at spare 5,5 millioner kroner på området.
For Thyge Østergaard betød det, at han fra årsskiftet fik udbetalt 775 kroner hver fjortende dag i bistand i stedet for 1014 kroner. Han mistede altså pludseligt knap en fjerdedel af sin offentlige hjælp, og det gik hårdt ud over hans økonomi.
- Den kollapsede. Man sulter i forvejen for de der tusind kroner hver fjortende dag, så lige pludselig skulle jeg finde det aller-, aller-, allerbilligste mad, og somme tider måtte jeg undvære mad, siger Thyge Østergaard.
En omtumlet fortid
Thyge Østergaard har levet på samfundets bund, siden han flyttede tilbage til Nuuk fra Danmark i 2008. Han har en dansk far og en grønlandsk mor, og han har skiftevis boet i Danmark og i Grønland.
I Danmark har han flere gange været på kant med loven. Thyge Østergaard har blandt andet fået to domme for indbrud, og så har han en millionregning til den danske stat efter en ildspåsættelse, der endte med en behandlingsdom i 1999.
LÆS OGSÅ Kommune bryder loven i sag om offentlig hjælp
Da den var overstået, flyttede han i 2008 til Nuuk, hvor han har forsøgt at finde fast arbejde. Det er dog en udfordring med hans fortid, men det er lykkes i perioder.
Siden 2018 har Thyge Østergaard dog været hjemløs, men for nyligt fik han et deltidsjob og bor nu i en containerbolig i Nuuk.
Ingen besked
Ved årsskiftet til 2015 var han på offentlig forsørgelse og boede i en betalt bolig, da han mistede knap en fjerdedel af sin offentlige hjælp.
Problemet er bare, at kommunen ikke meddelte det kommende økonomiske kollaps direkte til Thyge Østergaard.
Den eneste melding fra kommunen kom i Nuuk Ugeavis, hvor der nederst på side 23 stod et lille notat med overskriften ”takster tilpasses til omverdenen”.
Det var dog ikke et notat, som Thyge Østergaard læste, så han fandt først ud af kommunens beslutning, da der pludselig kun var 775 kroner til rådighed.
- Den mandag morgen, da jeg skulle hente min bistand, var der lige pludselig ikke 1014 kroner, men 775 kroner. Det kunne jeg ikke forstå, fordi jeg ikke havde fået noget brev fra kommunen om en nedsættelse, siger Thyge Østergaard.
I januar 2015 besluttede Thyge Østergaard at klage over kommunen, men fem et halvt år senere er der ikke sat det endelige punktum i sagen.
En tur gennem systemet
Klagen har været på en længere rejse gennem systemet, siden Thyge Østergaard 26. januar 2015 besluttede sig for at klage.
Det har indtil videre resulteret i en voldsom kritik af kommunen fra Inatsisartuts Ombudsmand og en ny afgørelse fra kommunen.
Det har dog ikke fået nogen betydning for Thyge Østergaard. Han har stadig ikke fået tilbagebetalt penge for de måneder, hvor han uretmæssigt fik sænket sin offentlige hjælp.
Thyge Østergaard har haft svært ved at følge med i, hvad status var på hans klage på grund af den årelange tur gennem systemet.
Men faktum er, at sagen kan ende i en retssag, hvis kommunen holder fast i afgørelsen. Inatsisartuts Ombudsmand kan nemlig hjælpe Thyge Østergaard med at føre sagen, og det er han klar til.
- Selvfølgelig. Det er jo for princippet og retfærdighed for den enkelte borger, så det gælder om at ændre den beslutning, de har taget, siger Thyge Østergaard.
Der er dog fortsat et stykke vej til en retssal. På nuværende tidspunkt arbejder Ombudsmanden på en ny kritik af kommunen, og hvis kommunen efterfølgende holder fast i afgørelsen, vil Ombudsmanden overveje kraftigt, om sagen skal for retten.