Foto: Jens-Otto Kristiansen/KNR

Politikere kræver endnu en forhøjelse af torskekvoten

Gårsdagens overraskende nyhed om at den ekstra torskekvote på 1500 tons nu allerede er opfisket, bringer flere politikere på banen, med krav om en ny forøgelse af torskekvoten.

De ekstra 1500 tons blev i begyndelsen af november bevilliget af det fungerende Naalakkersuisut, med opbakning fra alle partier, og nu kræver både Lars-Emil Johansen og Anders Olsen fra Siumut, samt Partii Naleraqs formand Hans Enoksen ikke overraskende at det fungerende Naalakkersuisut skal hæve kvoten igen.

Hans Enoksen peger på at det snart er jul, og hvis torskefiskeriet ikke får lov til at fortsætte, vil både fiskerne og deres mandskab gå en hård tid i møde. Derfor opfordrer han Naalakkersuisut til igen at øge kvoten.

LÆS OGSÅ Kystnært fiskeri efter torsk slutter i dag

Den samme opfordring lyder fra Siumuts Anders Olsen, der henviser til de vigtige arbejdspladser, som torskefiskeriet sikrer.
Konkret peger han på den nyligt genåbnede fiskefabrik i Aappilattoq, der har ført til bedre livskvalitet for mange familier.

Lars-Emil Johansen, ligeledes fra Siumut, opfordrer det fungerende Naalakkersuisut til simpelthen at give torskefiskeriet frit for resten af året. Og kalder biologernes rådgivning om fiskeriet for "stift og stereotypt".    

- Med mindre der foreligger hvad han kalder "en knivskarp viden", der tilsiger det modsatte, så må torskefiskeriet gives helt frit resten af året, skriver  Lars-Emil Johansen.

LÆS OGSÅ Den kystnære torskekvote er forhøjet med 1.500 tons

Den fiskeriansvarlige på Naturinstituttet - Helle Siegstad - mener faktisk at biologernes anbefalinger bygger på netop "knivskarp viden".

- Det er rigtigt at der har været fremgang i bestanden i de seneste tre år, siger hun til Radioavisen.

- Men vi mener der er stor risiko for at ødelægge denne positive udvikling, jo mere man forhøjer kvoterne
, mener Helle Siegstad.

Biologernes oprindelige rådgivning for 2014 lå på lidt over 12.000 tons. Lige nu er der opfisket 16.500 tons, og giver man torskefiskeriet helt frit, vil den samlede fangst i år nærme sig 20.000 tons. Altså næsten dobbelt så meget som biologernes oprindelige anbefaling.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl