Politiker-selfies og livevideoer fyldte i valgkampen

Både partier og kandidater havde skruet op for brugen af især Facebook til at få vælgernes opmærksomhed i valgkampen.
Kandidater og partier på de sociale medier under valgkampen.
- Noget af det, jeg kan se, er, at brugen af selfies og videoer helt klart har været en meget anvendt strategi, siger medieforsker Naimah Hussain
13. april 2021 05:45

Har du i de seneste uger haft fornemmelsen af, at dit Facebook-feed har været fyldt med flere politikere end normalt, så kan du stole på din fornemmelse.

Ved Ilisimatusarfik sidder medieforsker Naimah Hussain, og hun har overvåget de offentlige, politiske profiler til Inatsisartut- og kommunalvalget.

Her har hun holdt øje med, hvad politikerne lægger op, hvor mange likes og interaktioner de får, og hendes overvågning har vist, at aktiviteten er steget markant under valgkampen.

- Noget af det, jeg kan se, er, at brugen af selfies og videoer helt klart har været en meget anvendt strategi, siger hun.

- Det taler meget godt ind i de algoritmer, som Facebook har. De har lavet nogle algoritmer, så folk bliver hængende, og det, der bliver honoreret af Facebook - altså det, der kommer meget højt op i dit feed - er video og særligt livestreams. Jeg kan se, at flere partier har været rigtig gode til det.

Hun nævner især brødrene Qarsoq og Minik Høegh-Dam, der stillede op til Inatsisartut- og kommunalvalget.

Også Pele Broberg og Naleraq har været særligt gode til at bruge Facebook.

Barndomsbilleder og grønlandsk mad

Mens de mere traditionelle journalistiske medier som KNR og Sermitsiaq fokuserer mere på de politiske spørgsmål, er fordelen for politikerne ved de sociale medier og særligt Facebook ifølge medieforskeren, at man kan vise mere personlighed og bygge et brand op.

Her kan man vise, hvem ens familie er, og hvad man har spist til middag. Naimah Hussain mener dog, at politikerne generelt har holdt sig mere til de "tørre" budskaber, og hvorfor folk skal stemme på netop dem.

 

 

- Så er der nogle enkelte, der viser noget personlighed. Barndomsbilleder eller nogle, der spiser grønlandsk mad, og eksempelvis har Nivi Olsen vist et billede, hvor hun sidder med sine børn under et tæppe. Men der har ikke været så meget af det, siger Naimah Hussain og henviser til international forskning.

- Den viser, at brugerne honorerer de personlige ting meget mere. De liker det mere og kommenterer det mere, og i sidste ende betyder det jo også, at brugerne bedre kan identificere sig med politikerne, når de viser personlighed.

Ikke nødvendigvis et problem

Og er det så et problem, at politikerne i stigende grad kommunikerer direkte med befolkningen uden om de traditionelle medier?

Ikke nødvendigvis, mener Naimah Hussain.

- Det er jo et problem, hvis de siger nej til at lade sig interviewe og kun bruger deres sociale medier, fordi de så belejligt undgår alle kritiske spørgsmål. Men det har jeg nu ikke indtryk af, at de gør, siger medieforskeren.

Hun påpeger også, at de sociale medier har begrænsninger, der gør, at de ikke kan ignorere de traditionelle medier.

- De taler kun til dem, der følger dem, som måske i forvejen stemmer på dem. Hvorimod medierne bringer historierne og budskaberne til alle læsere, lyttere og seere, siger hun.

Mens aktiviteten har været massiv på Facebook, har politikerne ikke i lige så høj grad fokuseret på Instagram og Twitter.

Det skal ses i lyset af, at Facebook er klart det mest populære sociale medie i Grønland, mens Twitter nærmest ikke bliver brugt her til lands.