Politiet venter spændt på 81-årigs forklaring

Den sigtede for Nutaarmiut-drabene har nu været tilbageholdt i snart fire uger. Men anklagemyndigheden er stadig ikke klar til at rejse tiltale i sagen.
05. marts 2012 09:13

Politiet har modtaget de fleste af de efterforskningserklæringer, de skal bruge i Nutaarmiut-sagen. Men de venter stadig på de kriminaltekniske erklæringer fra Danmark.

Derfor vil Politiet bede om yderligere fire ugers tilbageholdelse af den 22-årige sigtede, når han på torsdag har været tilbageholdt i 28 dage.

- Når vi har modtaget de sidste erklæringer fra kriminalteknisk afdeling i Danmark, så har vi det materiale, der egentlig skal danne sagen. På baggrund af det skal der laves en gennemgående afhøring af den sigtede, og når mentalerklæringen så foreligger, vil man have mulighed for at tage stilling til tiltalespørgsmålet i sagen, oplyser administrationschef hos politimesterembedet, Claus Risbjerg.

Han forventer, at der vil gå et par uger, før Politiet har de sidste erklæringer i hænde. Af hensyn til efterforskningen vil han ikke oplyse hvad de erklæringer, de allerede har modtaget, viser.

Det bliver formentligt også på torsdag, at Kredsretten tager stilling til, om den 22-årige kan mentalundersøges, som Politiet anmoder om. Det resultat bliver også afgørende for, hvilken foranstaltning, anklagemyndigheden vil påstå:

- Det, der vil være afgørende også for en evt. sanktionspåstand under sagen, er hvad mentalerklæringen måtte sige. Vi ved jo på nuværende tidspunkt ikke om pågældende er normalt strafegnet, det vil sige om han står til en normal foranstaltning, eller om der bliver tale om en anden foranstaltning, siger Claus Risbjerg.

Det har endnu ikke været muligt for Politiet at afhøre den 81-årige mand, der overlevede tragedien med livstruende kvæstelser. Han er stadig er indlagt på Rigshospitalet, hvor han forleden blev taget ud af respiratoren og nu er under opvågning. Men han er en væsentlig brik i Politiets efterforskning:

- Det er jo en person, der har været helt tæt på episoden. Ud over den sigtede person er han jo en af de eneste, der rent faktisk kan fortælle, hvad der foregik. Derfor er det ret afgørende at få hans version af hændelsesforløbet, udtaler administrationschefen.

Den 32-årige mand, der også blev forsøgt dræbt i Nutaarmiut tidligere på måneden, har det ifølge cheflæge på Dronning Ingrids Hospital, Carsten Thordal, godt og er kommet tilbage til Nutaarmiut.