Politiet smider ti lejere ud

Det er en vurderingssag fra gang til gang for fogeden hos politiet, at sætte lejere ud af deres lejlighed, når de ikke betaler deres husleje.
Skrevet af Jette Andersen
05. juni 2012 12:03

Og der er forskellige grunde til at kun 10 er blevet smidt ud af deres boliger ud af de 116 udsættelsessager som boligselskabet A/S INI videresendte til politiet i hele landet.

Boligselskabet A/S INI sender hver måned flere tusinde rykkere ud til lejere for manglende betaling af husleje. De nyeste tal, som boligselskabet kan fremvise, er fra januar. De viser, at INI sendte 116 sager videre til politiet med henblik på at få dem udsat. Men ifølge tallene har politiet kun sat 10 af dem ud.

Til det forklarer administrationschef hos politimesterembedet, Claus Risbjerg, at for at fogeden kan udsætte folk fra deres bolig, kræver det beviser og i sager, hvor lejer ikke har betalt husleje, er det nemt for politiet at bevise misligholdelse af aftalen.

Sværere er det i sager, hvor udlejer mener, at lejer eksempelvis har larmet eller udøvet hærværk i boligen. Sådanne anklager kan lejer nemlig modsige og så kan vedkommende ikke smides ud.

- Hvis sådanne forhold bestrides af lejeren, så vil politiet normalvis ikke have mulighed for at gennemføre fogedforretningen, fordi det ikke er tanken, at der skal ske en bevisførelse for fogedmyndigheden ved politiet, siger administrationschef hos politimesterembedet, Claus Risbjerg.

Derfor foretager fogedmyndigheden hos politiet umiddelbart en vurdering af betingelserne fra gang til gang, i udsættelsessager.

Det der almindeligvis sker når politiet får et brev fra boligselskabet A/S INI om en udsættelsessag, er at der bliver sat en dato på udsmidelsen. Det er forskelligt fra region til region, hvor lang frist man får til en sidste gang at betale sin restance.

På selve dagen, hvor lejer så skal smides ud, spørger fogeden om vedkommende ønsker genhusning. Hvis svaret er ja, så bliver udsmidningen kun gennemført, hvis udlejer kan anvise et sted, der vurderes egnet til genhusning.

Fogeden kan nemlig nægte at smide lejer og lejerens husstand ud, hvis de kommer til at stå uden bolig, ifølge Retsplejeloven.

Ifølge regionsleder i region Syd, Bent Ole Kleist, er den bedste forklaring på de få udsatte i forhold til sagerne dog, at størstedelen af de mennesker som får brev om, at de nu bliver sat ud, indgår en aftale eller betaler restancen, inden de bliver sat ud.

- Derfor er der en masse sager, som bliver returneret til INI A/S, uden at der sker en egentlig udsættelse.

Fungerende kommunikationschef i boligselskabet A/S INI, Berit Frydendal, afviser, at det lave antal udsættelser skyldes problemer med at finde genhusning til de udsatte. Billedet er dog forskelligt fra by til by, lyder det.