Politiet raser over falsk alarm

Politiet i Ilulissat fyrede i går store summer af på en storstilet redningsaktion ved Saqqaq nord for Ilulissat. Men alt sammen forgæves - for det var en sandsynligvis falsk mayday-melding, der udløste aktionen. Politiet ser på sagen med ekstrem alvor, lyder det.
Skrevet af Rune Langhoff
02. august 2011 12:07

- Klokken 16.15 modtog vi en mayday-melding via Aasiaat Radio om, at nogen var i svær nød ved Saqqaq-området i den nordlige del af Disko-bugten, siger operativ leder ved Ilulissat Politi, Karl Winther.

- Når vi modtager sådan en melding, sætter vi hele apparatet i gang, for når nogen sender mayday, er det jo fordi, man er i livsfare.

Derfor satte politiet afsted til både lands, til vands og i luften:

- Vi sendte politikutteren mod stedet og adviserede alle mulige andre institutioner i Grønland, der skulle hjælpe til med redningsaktionen. Vi kontaktede også Air Greenland og fik en helikopter til at overflyve området, så det var et stort apparet, der blev sat i gang.

Men politiet fandt ikke det mindste ved Saqqaq. Vandet var blankt, vejret godt og der var ikke nogen tegn på en ulykke overhovedet.

Derfor har politiet nu en teori.

- Vores teori lige nu er, at nogen har lavet en falsk mayday-meldning. Det ser vi på med ekstremt stor alvor, og det gør vi af flere årsager: Dels fordi en melding ligger beslag på en stor del af beredsskabet i hele Grønland, og at man dermed bringer andre mennesker i fare, fordi man kun kan bruge beredsskabet et sted. Og dels fordi det er en stor og omkostningsfuld opgave.

Hvad en falsk mayday-melding koster politiet - og dermed skatteborgerne - har Karl Winther dog ikke noget bud på:

- Vi kan ikke gøre det op lige nu, men alle ved, at det jo eksempelvis koster rigtig, rigtig mange penge at leje en helikopter.

Politiets meldning er derfor klar:

- Vi kan ikke kraftigt nok understrege, at en mayday-meldning er en meget alvorlig handling. Man må for guds skyld ikke sende en mayday-melding for sjov, for det er bestemt ikke sjovt, siger Karl Winther.

Han bekræfter i øvrigt, at der i går fandt en anden uheldig hændelse sted i Ilulissat. Et lille barn blev bidt af en slædehund, men politiet vil endnu ikke uddybe den ulykke.