Politiet har været på overarbejde

Politiet i Grønland har været på overarbejde for at holde styr på de 18 Greenpeaceaktivister, der i weekenden kravlede op på Cairn Energys borerig for at hindre boringerne.

Og det har blandt andet betydet, at andre politiopgaver er blevet udskudt:

-De politifolk, som har været indsat til aktioner mod Greenpeace, har selvfølgelig ikke kunne lave det andet almindelige politiarbejde, som de ellers skulle have siddet og lavet, siger vicepolitimester Morten Nielsen.

Det drejer sig blandt andet om almindelig efterforskningsarbejde og det kriminalpræventive arbejde, som i stedet er blevet udskudt.

Adspurgt om hvad en aktion i denne størrelsesorden har kostet, vil Morten Nielsen ikke sætte kroner og øre på:

-Vi har selvfølgelig skulle afsætte nogle politifolk til de opgaver, som er blevet dækket i forbindelse med Greenpeace-aktionerne. Der har været nogle udgifter til tilkald, og der har været udgifter til dagpenge, men et bud på udgifternes størrelse kan jeg ikke komme med.

Morten Nielsen vil heller ikke oplyse, hvor stort mandskabet har været.
Men udover ekstra mandsskabstimer, er der også tale om sagsomkostninger samt transportudgifter for de udviste aktivister.

Lige netop transportudgifterne skal den udviste dog, ifølge Udlændingeloven, selv afholde. Kan det ikke lade sig gøre, betaler statsmyndigheden i første omgang for at sende den tiltalte ud, og opkræver sidenhen pengene.

Aktivisterne kommer fra en lang række forskellige lande i Europa, blandt andet Holland, England, Italien, Ungarn, Spanien og Finland. Radioavisens eget regnestykke viser, at såfremt de 18 aktivister fra den seneste aktion også bliver udvist til forskellige europæiske destinationer, vil alene transporten af de i alt 20 aktivister løbe op på over 100.000 kroner. 

Dertil kommer, at politiet med kort varsel har skulle finde 18 ekstra pladser i anstalten og detentionen, hvilket ifølge Morten Nielsen ikke har været helt optimalt.

Også Grønlands Kommando har haft et vågent øje på aktiviteterne siden boreriggen Leiv Eiriksson ankom til grønlandsk farvand.  Militærfartøjet Vædderen har holdt vagt ved 500 meter zonen ved boreriggen.

Forsvarskommandoens presse -og informationssektion oplyser dog til radioavisen, at der ikke har været behov for ekstra indsats fra flere skibe, end de tre, som kommandoen har til rådighed.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl