Politiet beklager alarm-karrusel

Politiet beklager, men afviser, at man har svigtet, da overboen til en transformerstation i brand tidligere på ugen blev bedt om at ringe til oplysningen, da hun ønskede at slå alarm. - Det stod ikke klart, at der var fare på færde, lyder det.
Skrevet af Mads Fisker
06. april 2011 11:45

Politet mener simpelthen ikke, at opkaldet gav indtryk af situationens alvor.

- Det, der er sket, er da beklageligt, men det er min opfattelse, at vi herinde ikke var helt klart over, at det handlede om brand, siger politikommisær og vagtleder Niels Nyvang fra Politiregion Hovedstad.

Her mener man, at overboen, Kristine Godtfredsen, skulle have gjort klarere opmærksom på, at sort røg rent faktisk strømmede ud fra transformerstationen i stueetagen af blok 1 i Nuuk. Og afviser, at personalet i politiets omstilling skulle have givet en utilfredsstillende service.

- Hvis vi er klar over, at der er en form for nødsituation, er de veluddannede til at modtage den. Men det er mit indtryk, at borgeren ikke har gjort os det klart, at det var en situation, hvor man var i nød, siger Niels Nyvang.

Kirstine Godtfredsen fortalte i gårsdagens middagsradioavis, hvordan hun først ringede til politiet for at få fat i brandvæsenet, blev henvist til nummeroplysningen og endelig hos brandvæsenet blev mødt af en telefonsvarer, som bad hende ringe til politiet igen. Men her mener man altså, at Kirstine Godtfredsen selv meget let kunne have undgået, at det skulle blive så omstændigt og langsommeligt at slå alarm.

- Hvis hun bare havde sagt: "jeg kan lugte røg", så havde vi gjort det, vi altid gør, nemlig at sende brandvæsenet; det er bare at trykke på en knap herinde fra, siger politikommisær Niels Nyvang. 

Overboen til transformerstationen, Kirstine Godtfredsen, holder fast i, at hun mener at have gjort det klart over for politiet, at der var brand i hendes blok.

- Hvorfor skulle jeg ellers bede om nummeret på brandvæsenet?, siger hun.

I Politiregion Hovedstad afviser man i det hele taget, at der sker svigt, når det kommer til at tage utrygge borgeres henvendelser tilstrækkeligt seriøst. Alt for mange ringer nemlig med spørgsmål, som hører hjemme andre steder, mener han og fastslår, at man altså ikke ser det som politiets opgave at oplyse eksempelvis brandvæsenets nummer.

- Vi kan jo ikke være nummerkontor. Vi får masser af opringninger af samme slags, hvor folk ringer ind og spørger efter nummeret på det ene eller andet. Så de bliver altså henvist til nummeroplysningen, siger Niels Nyvang.

Og nummeret på brandvæsenet, hvor man altså kan risikere at få fat i en telefonsvarer, er i øvrigt 113 i Qeqertarsuaq, Ilulissat, Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Paamiut.