Politiet: Bedre kår i sigte for kommunefogeder

Politiet i Grønland har taget skridt mod at forbedre forholdene for bygdernes kommunefogeder, lyder det i dag fra etaten.
03. oktober 2011 12:10

- Selve den aflønning som kommunefogederne har, synes vi ikke er tidssvarende. Det er vigtigt, at vi dels får rekrutteret, men selvfølgelig også at vi sikrer dem nogle ordentlige lønforhold, der gør, at de finder arbejdet attraktivt  og har lyst til at påtage sig den opgave, lyder det idag fra administrationschef hos politiet, Claus Lyngholm Risbjerg.

Kommunefogederne er politiets ansvar. Skønt problemerne på området har været kendt i årevis, er der endnu ikke sket noget. Men nu er man er gået igang, forsikrer Politiet.

For det første er der det med lønnen. Eksempelvis får kommunefogeden i Tasiusaq i Sydgrønland, der har 86 indbyggere, et månedligt vederlag på 533 kroner før skat for at stå til rådighed stort set døgnet rundt.

Men hvis lønforholdene skal forbedres, må andre også punge ud, mener Politiet. I juni måned sendte de en skrivelse til Naalakkersuisut og KANUKOKA og bad dem om at spæde til.

- Ved siden af de myndighedsopgaver, de udfører for politiet, udfører de jo også arbejdsopgaver for andre myndigheder. Og det har vist sig at det arbejde ikke er noget, de aflønnes særskilt for. På baggrund af det har vi anmodet Naalakkersuisut og KANUKOKA om at komme med forslag til, hvordan vi kan sikre en mere nutidig aflønning af kommunefogederne og dermed også sagt, at vi mener, at de måske skal ind og bidrage til aflønningen, siger Claus Lyngholm Risbjerg.
Politiet har endnu ikke modtaget svar fra Naalakkersuisut og KANUKOKA i sagen.

Men det er ikke kun lønnen, der halter bagud. I sidste måned fortalte kommunefogeden i Tasiusaq, Karta Korneliussen, at han endnu ikke har været på nogen form for kursus, selvom han har bestredet stillingen i fem år.

Indtil nu har uddannelsen af kommunefogeder foregået lokalt, men nu bliver det politiskolen i Nuuk, der tager sig af opgaven:

- Det er ikke godt nok, hvis der er gået fem år uden at en kommunefoged er blevet uddannet i de opgaver, han kan stå over for som ansat. Og det er slet ikke vores udgangspunkt, at der skal gå så lang tid. Det er også derfor, at vi har valgt at sige: Nu centraliserer vi den opgave for at sikre, at vi får lavet en god tidssvarende uddannelse, siger politiet administrationschef.

Politiet regner med at de i starten af 2012 er igang med at få uddannet kommunefogeder eller i hvert fald har indkaldt dem til uddannelse.