Politi på jagt efter oliesyndere

Politiet i Ilulissat er i gang med at afhøre flere personer i forbindelse med efterforskningen af olieudslippet. Det er dog for tidligt at pege på ansvarlige.
Skrevet af Oline I. Olsen
24. august 2012 10:49

- Vi skal have afdækket hændelses forløbet for at se, om der skal komme et retsligt efterspil, siger regionsleder i Ilulissat Politi, Karl Vinther, der forventer at efterforskningen er færdig i løbet af en uge.

En slamsluger tømte tanken i Ilulissat tirsdag aften i den tro, at det var toiletaffald. Men det viste sig imidlertid, at det var ikke mindre end 5.000 liter spildolie. Nu er politiet på jagt for at finde de ansvarlige for den forurening.

- Vi skal have fat i alle parter. Og det jo klart, at der er nogen, der er nemmere at få fat i end andre. Nogen er ligefrem kommet til os. Der er også nogen n, der eventuelt ikke er her i byen og dem er vi nødt til at  afvente deres tilbagekomst til byen, siger regionsleder i Ilulissat Politi, Karl Vinther om deres efterforskning af olieudslippet i Ilulissat.

Beredskabet i Ilulissat har siden tirsdag aften været i gang med at rense havet og kysten ved det såkaldte chokoladefabrik, hvor 5.000 liter spildolie blev hældt ud. Viceberedskabschef Bjarne Gregersen fortæller, at de indtil videre har opsamlet 24.000 liter havvand blandet med olie, og  at de nu kan se forbedringer i det forurenede område.

Politiet fortsætter deres jagt efter oliesyndere, mens beredskabet fjerner spildolien, der har kostet en måge livet.

- Vi undersøger, om der er nogen, der skal retsforfølges, så man kan finde ud af, hvem der skal betale for oprydningen, siger Karl Vinther.

Han forventer, at politiet inden for en uge vil have haft fat i alle parter og har et overblik over hændelsesforløbet. Politiets regionsleder er stadig forsigtig med at pege på eventuelle syndere.

- Det kan få alvorlige konsekvenser for personer eller firmaer, så vi er meget påpasselige med at udpege nogen, som skyldige i noget strafbart eller noget, der kan medføre, at man skal betale erstatning. Det er klart, at når vi skrider til afhøringer eller eventuelt til sigtelser senere, så skal vi også være stensikre på, at vi nu har afdækket sagen fuldt ud, siger Karl Vinther.