Polak udvises efter slag mod statsministeren

Anklager fik medhold. 39-årig polsk mand dømt for vold i Københavns Byret. Han var beruset ved overfald.
Dommen er afsagt af Københavns Byret onsdag. Den 39-årige er fundet skyldig i vold mod person i offentligt hverv, da han ved Kultorvet i København 7. juni slog Mette Frederiksen med knyttet hånd. Foto © : James Brooks/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
07. august 2024 13:29

En polsk statsborger udvises af Danmark efter at have slået statsministeren med knyttet hånd. Samtidig idømmes han fængsel i fire måneder.

Dommen er afsagt af Københavns Byret onsdag. Den 39-årige er fundet skyldig i vold mod person i offentligt hverv, da han ved Kultorvet i København 7. juni slog Mette Frederiksen med knyttet hånd.

Statsministeren blev udsat for overfaldet, da hun tilfældigt mødte den polske mand, der var beruset, og som ifølge vidner sagde noget vredt og uforståeligt i forbindelse med hændelsen.

Mette Frederiksen var på vej til en kaffeaftale med en veninde og havde et par livvagter med, da volden skete.

- Hun blev angrebet, fordi hun er statsminister, har specialanklager Anders Larsson sagt i sin afsluttende tale til retten.

Han har i retten også hævdet, at overfaldet skete på grund af Mette Frederiksens offentlige ytringer, og at det skulle være en skærpende omstændighed. Dette finder retten - en juridisk dommer og to lægdommere - dog ikke grundlag for.

Desuden er manden dømt for fire forhold af blufærdighedskrænkelse. I et tilfælde befølte han en 22-årig kvinde på Nørreport Station, mens han tre andre gange blottede sin penis for unge kvinder og piger forskellige steder.

I de sidste fem år har manden opholdt sig i Danmark. Det er blevet til 22 bøder for især tyverier forud for onsdagens dom.

Hans forsvarer, advokat Henrik Karl Nielsen, mente ikke, at der kunne dømmes for vold mod nogen i offentlig tjeneste. Han bad om frifindelse for udvisning og den lavest mulige straf.

Efter dommen meddeler forsvareren, at dommen modtages.

- Det er en hård dom, men der var jo flere forhold end det, der handler om statsministeren, siger Henrik Karl Nielsen til pressen.

Udvisningen omfatter et forbud mod at indrejse i Danmark i seks år.

Statsministeren var ifølge sin veninde "tydeligt rystet" efter slaget, der ramte hende på højre skulder. Straks efter aflyste hun flere møder.

Stik imod det sædvanlige i straffesager har offeret ikke afgivet forklaring i retten. Anklagemyndigheden nåede frem til en beslutning om, at det ikke var nødvendigt.

I stedet blev livvagter fra PET og veninden, journalist Puk Elgård, udspurgt under sagen.