Plastik i havet skader dyrelivet

Dyrelivet i Arktis er mærket af affaldsstoffer fra den industrialiserede verden. I går hørte vi om kviksølv, der ophobes i havdyrene i Arktis. Men der er også andet affald, der finder vej til Arktis. Det er plastik.
Skrevet af Karsten Sommer
06. maj 2011 11:57

Havfugle som polarlomvier og mallemukker bliver fundet med betydelige mængder plastik i maven. Det er tegn på, at der driver stadig mere affald rundt i de arktiske havområder, siger Jennifer Provencher fra University of Victoria i Canada.

Hun har undersøgt maveindholdet hos fugle i ynglekolonier i det nordlige Canada og fremlægger sine resultater på ugens arktiske konference København.

- Når jeg åbnede fugle, fandt jeg til min overraskelse plastik. Over 80 procent af de mallemukker, vi har undersøgt, har plastik i maven. Plastikforureningen i Arktis er voksende, og der er ingen overvågning af den, siger Jennifer Provencher.

Mallemukken, som her i landet særlig optræder i Uummannaqområdet, er næsten altædende og kendt for at sluge betydelige mængder skrald til havs. Plastik-skraldet kan skade fuglenes sundhed og i sidste ende tage livet af dem. Lomvierne er knap så forslugne. Kun 11 procent af dem har plastic i maven, viser undersøgelsen.

USA's miljøstyrelse vurderer, at mennesker hvert år smider omkring 10 milliarder kg plastikaffald ud i verdens have, oplyser Jennifer Provencher.

- Jeg tror, vi stærkt undervurderer plastikindtaget hos fugle i Arktis. Dette er den nye tidsindstillede miljøbombe. Jeg håber, de arktiske lande vil tage dette til sig og gøre noget ved det, siger den canadiske forsker.

Forureningen er størst i farvandene i det mellemste Arktis. Længst nordpå er mængden af plastikaffald på havet mindre.