Piteraq skyld i dødsfald

Et engelsk ekspeditionshold på tre mænd blev fanget i en piteraq - en voldsom østgrønlandsk storm - i går, hvor en nu er omkommet og to personer er på sygehuset. Deres tilstand vurderes af politiet til endnu at være kritisk.
28. april 2013 12:59

For en uges tid siden begyndte et ekspeditionshold fra England at krydse Indlandsisen fra Østgrønland mod Vestgrønland. I går blev de så fanget af piteraq, der i byen Tasiilaq blandt andet væltede containere.

Politiet fik den første melding fra holdet i går kl. 11.04 om formiddagen. De meddelte, at deres telt var kollapset og ikke havde vand, mad eller andet. Kun det tøj, de stod i, men at de i øvrigt var ok og ikke i livsfare.

Vagthavende fra politiet i Nuuk Taatsi Fleischer, oplyser at holdet ellers betragtes som velforberedt og bundsolidt i den slags ekspeditioner.

Om eftermiddagen fik politiet endnu en melding fra de tre mænd, der nu havde fået forfrysninger og anså sig selv som at være i livsfare, men politiet kunne ikke iværksætte en redningsaktion på grund af stormen.

Dog forsøgte politiet flere ting, blandt andet tog de kontakt til et andet ekspeditionshold, men heller ikke de kunne gøre noget. De havde gravet sig ned i isen, for at skærme sig mod stormen.

- De har det godt, siger Taatsi Fleischer.

Først om aftenen blev det muligt for politiet at sende redningsmandskab fra Nuuk, afsted i en S-61 helikopter.

Og da det engelske ekspeditionshold blev fundet i morges, var den ene af de tre mænd død og de to andre dybt forfrosne.