Piteraq fortsætter sin hærgen langs østkysten

Onsdag blev Tasiilaq ramt en en meget voldsom Piteraq, der lukkede skoler og institutioner. I dag er stormen nået til Ittoqqortoormiit, hvor skolebørnene kan blive hjemme i de varme stuer.
Skrevet af Merete Lindstrøm
10. januar 2020 15:19

- Den var meget voldsom denne gang, fortæller Hjørdis Viberg, der er områdechef for Tasiilaq i Kommuneqarfik Sermersooq, om onsdagens piteraq. 

Hun fortæller, at chillfaktoren nåede helt ned på  minus 34 grader.

Onsdag valgte kommunen på baggrund af varsler fra DMI at lukke ned for skoler, institutioner og kommunekontor. Den første melding lød på, at lukningen ville vare fra tirsdag 7. januar klokken 12:30 til og med torsdag 9. januar.

Men allerede onsdag middag aftog vinden, og derfor kom der kontraordre klokken 12.34 på Facebook fra kommunen:

Nu når vejret er klaret op, og stormen er drevet forbi os for denne gang, vil skole, institutioner og kommunekontoret i Tasiilaq have åben som normalt fra torsdag den 9. januar.

Men den lumske piteraq havde andre planer. Onsdag eftermiddag og aften tog vinden til igen og leverede blæst, der betød en chillfaktor på minus 30 grader. Den aftog først op ad formiddagen torsdag, og nu står den på oprydning for borgerne i Tasiilaq. 

- I tirsdags, før stormen ramte, fik vi godt en halv meter sne, som er blevet blæst godt og grundigt rundt i byen. Så nu får folk deres daglige motion med snerydning, siger Hjørdis Viberg, som også kan fortælle, at der ikke har været alvorlige skader ellertilskadekomne personer under stormen.

På Kommuneqarfik Sermersooqs hjemmeside kan man læse, at stormen er nået til Ittoqqortoormiit, hvor skole, daginstitutioner og kommunekontoret holder lukket i dag.