Pisiffik mindre pessimistisk end KNI

Dele af det toldfri salg vil flytte til byerne, hvis der lukkes for muligheden for at købe toldfrit. Det mener Pisiffik, der erklærer sig uenig med KNI.
Skrevet af Jens Thorin
28. juli 2010 06:15

Pilersuisoq frygter, at en fremtidig lukning af det toldfrie salg kan føre til, at selskabets butik i Kangerlussuaq vil miste 50 procent af omsætningen, og at op til 16 medarbejdere bliver fyret.

Men administrerende direktør i Pisiffik, Per Steen Larsen, er mere optimistisk. Han tror på, at noget af omsætningen fra den toldfri handel i flyene og i lufthavnene i stedet vil blive flyttet til byerne.

- Hvis det toldfri salg for rejsende til Grønland stopper, tror vi på, at der vil blive solgt mere tobak og vin i byerne, siger direktøren, der dog ikke tror, at salget af spiritus vil stige.

Per Steen Larsen har sympati for de rejsende, der ikke længere vil kunne købe billige varer. Men et ophør af toldfri salg kan til gengæld have en positiv effekt for Pisiffik.

- Vi har ikke tal på det, men det kan betyde, at vi ansætter flere medarbejdere, siger Pisiffiks administrerende direktør.

Hvis det går som Naalakkersuisut har foreslået, vil rejsende ud af Grønland den 1. januar 2011 stadig kunne købe toldfri varer som tobak, vin og spiritus. Men det vil ikke længere være muligt for de, der rejser ind i Grønland. Internt mellem EU-lande kan rejsende heller ikke købe toldfrit.