Pis og se om du har en dårlig

Vatpinde i dillermanden og spredte ben på lægebriksen er allerede passé i hovedstaden, når det handler om at blive tjekket for kønssygdomme.
16. februar 2012 12:47

Nu slipper eleverne på ungdomsuddannelserne i Nuuk også for en tur på venereaklinikken. Fra næste skoleår kan de nemlig nøjes med at aflægge en urinprøve på den skole, hvor de går. På den måde håber man, at flere vil lade sig tjekke, forklarer ledende regionslæge, Jesper Olesen.

- Der er ingen tvivl om, at vi rigtig gerne vil hjælpe folk, og vi vil gerne have, at folk bruger sundhedsvæsnet. Men det ser ud til, at der er flere i den unge gruppe, der får kønssygdomme, og der er der en lidt anden udfordring, som vi gerne vil prøve at gøre noget ved, siger ledende regionslæge i Sundhedsregion Sermersooq, Jesper Olesen.

For et års tid siden blev det muligt for alle borgere i Nuuk at blive testet for klamydia og gonorré ved at aflægge urinprøve derhjemme - noget, som rigtig mange har benyttet sig af. Så det er i forvejen blevet mindre smertefuldt og ubehageligt at blive undersøgt for kønssygdomme.

Men for de unge kan det alligevel være grænseoverskridende at skulle troppe op på venereaklinikken for at hente og aflevere en prøve.

Derfor vil sundhedsvæsnet i hovedstaden nu komme GU- og handelsskoleeleverne i møde. De vil udstyre skolerne med testsæt, så eleverne der kan både hente og aflevere en urinprøve.

Fra sundhedsvæsenets side handler det samtidig om at få flere i denne ret så udsatte aldersgruppe diagnosticeret.

- Vi vil rigtig gerne have at de har et godt forhold til os. Men vi vil også rigtig gerne have at de slipper for, at der er noget flovt i det. Man skal lade sig teste, fordi der er en risiko for, at man får en kønssygdom. Og vi håber man kan få afdramatiseret det - måske med et tiltag som dette, siger Jesper Olesen.

Og det er en ret simpel proces, de unge skal igennem.

- Det, de studerende skal, er at lave en urinprøve, og så skal de udfylde en konvolut, så vi har et CPR-nummer og et telefonnummer, som vi kan ringe tilbage til dem på, når vi har et svar på prøven, fortæller Jesper Olesen, der i første omgang vil fokusere tiltaget på ungdomsuddannelserne.

Hvis det går hen og bliver en succes, håber han at landets øvrige byer vil følge trop.

Forstander for handelsskolen i Qaqortoq, Torben Hansen, vil gerne på forhånd sige ja tak til sådan et tilbud.

- Helt sikkert. Vi vil meget gerne arbejde sammen med sundshedsvæsnet om at mindske kønssygdommene. Jeg synes det skal være så let som muligt for de unge at få taget de der tests. Så hvis de kan hente dem på skolen, hvor man kender folk, eller andre steder, hvor de kommer til dagligt, synes jeg det er en rigtig god idé, siger Torben Hansen.

Jesper Olesen oplyser, at man vil søsætte projektet i Nuuk få uger inde i det nye skoleår, der begynder i august.

Ifølge Landslægeembedets nyeste årsberetning blev der i 2010 anmeldt 3.007 tilfælde af klamydia i Grønland. En forekomst der er cirka 10 gange højere sammenlignet med Danmark.

Klamydia er en væsentlig årsag til graviditet uden for livmoderen, til sekundær sterilitet og ufrivillig barnløshed.

Der var i samme år registreret 1.239 tilfælde af gonorré. En klar stigning set i forhold til de foregående år. 68 % af tilfældene findes hos unge under 25 år.

For begge sygdomme, der er de mest udbredte kønssygdomme i Grønland, gælder det, at de forekommer hyppigst i aldersgruppen 14 til 19 år.