PIP ikke begejstret for daginstitutions-ideer

En ny rapport om daginstitutionsområdet i Kommuneqarfik Sermersooq anbefaler, at 2-årige børn rykker op i børnehave, inden de fylder 3, og at pædagoger flytter rundt til forskellige daginstitutioner. -Dårlig idé, siger pædagogerne.
28. juni 2010 15:55

Hvis 2-årige børn skal rykke op i børnehave, og pædagoger skal flytte rundt mellem daginstitutionerne, vil det være brud på både lovgivningen og hovedaftalen mellem Selvstyret og Pædagogernes Fagforening, vurderer formand Kaaliina Skifte.

Rapporten peger på, at det netop er dén slags tiltag, der kan være med til at udnytte daginstitutionspladserne optimalt.

Men formanden for Pædagogernes Fagforening, Kaaliina Skifte, mener, at pædagog-rokader og yngre børn i børnehaver vil være brud på både lovgivningen og hovedaftalen mellem Selvstyret og fagforeningen.

- Det vil være en rigtig dårlig idé, hvis Kommuneqarfik Sermersooq bryder reglerne og gør, som de vil, siger Kaaliina Skifte.

Hun mener, at det vil være direkte ulovligt, hvis Kommuneqarfik Sermersooq gennemfører de forslag, som er listet op i den nye rapport om daginstitutionsområdet i kommunen.

- Jeg håber ikke, at kommunen gør forslagene til virkelighed. Jeg håber ikke, at kommunen vil bryde landstingsforordningen og PIP's hovedaftale med Selvstyret, fastslår Kaaliina Skifte.

Hun er især kritisk over for tanken om, at pædagoger skal flytte rundt mellem insitutionerne. Hun frygter, at en nomade-tilværelse eller "personalegruppering", som det hedder, vil gå ud over den pædagogiske kvalitet, og det vil skabe uro på arbejdspladserne - stik mod, hvad der står i hovedaftalen om at "fremme rolige og stabile arbejdsforhold", påpeger Kaaliina Skifte.

- Pædagogerne vil tværtimod komme til at arbejde under meget ustabile arbejdsforhold, siger hun.

Kaaliina Skifte er også kritisk over for forslaget om at flytte kun to år gamle børn op i børnehave. Især fordi både sprog, finmotorik, leg og den sociale og følelsesmæssige udvikling har betydning for, om barnet er klar til at komme i børnehave.

Kaaliina Skifte henviser til, at der i landstingsforordningen for området står, at 2-årige børn kan flyttes, men ikke, at de skal.

- Når et barn fylder 2 år, er det ikke ensbetydende med, at det er klart til en børnehaveplads. Man skal tage barnets udvikling meget seriøst i forhold til at flytte et barn i børnehave, inden det er fyldt tre år, understreger hun.

Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq er positiv over for at flytte rundt på pædagoger og rykke yngre børn op i børnehaven. Derimod afviser kommunalbestyrelsen forsøg med såkaldt overbookning af børn i bestemte institutioner, som ellers også er foreslået i rapporten.