Piloter advares om russisk raketaffald ud for Qaanaaq

Piloter, der skal flyve igennem det dansk-grønlandske luftrum i Baffinbugten ud for Qaanaaq skal se sig godt for.
Foto © : NaviAir
16. februar 2016 15:20

Der kan nemlig inden for et kort tidsrum være fare for, at deres fly bliver ramt af fragmenter fra en russisk raketaffyring.

Advarslen til piloterne kommer fra de danske og islandske luftfartsmyndigheder, der har udsendt et såkaldt notam, "NOtice To AirMen", oplyser pressevagten i Naviair under Trafikministeriet, Jan Eliassen.

Advarsel tirsdag og onsdag

Jan Eliassen oplyser endvidere, at advarslen gælder både i dag tirsdag og i morgen onsdag, begge dage i tidsrummet fra klokken 14:40 til klokken 16.10 grønlandsk tid. 

- Vi har via Trafikstyrelsen i Danmark fået besked om, at russerne foretager en eller anden form for missilaffyring. Og i den forbindelse kan der være noget nedfald derfra. Og da det kan være til fare for luftfarten, så er det sådan, at vi skal udsende en advarsel, siger Jan Eliassen fra Naviair, som leverer trafikstyring i luften til flyselskaberne:

- Så ved luftfarten, at der eventuelt kan være noget nedfald, og så vil man ikke flyve i det pågældende område.

Risiko nordvest for Qaanaaq

Det luftrum, der er berørt af eventuelt nedfald fra raketten, befinder sig på grænsen mellem det canadiske og dansk-grønlandske luftrum, og uden for Grønlands territoriale farvand.

- Luftrummet ligger et godt stykke nordvest for Qaanaaq. Det er et område uden ret meget flyvning, og dermed skulle der ikke være ret mange fly, der skulle blive påvirket af at skulle flyve uden om det her område, siger Jan Eliassen til KNR.

Jan Eliassen kan ikke sige noget om størrelsen af eventuelt nedfald, og heller ikke om der er risiko for fiskere og fangere, der måtte befinde sig i området.