Pilersuisoq giver igen: Tal med købmanden

Efter Siumut forleden opfordrede Naalakkersuisut til at gribe ind for at sikre en bedre forsyning af bygder flere steder i landet, tager Pilersuisoq nu til genmæle. Kritikken fra partiets leder er både ukonkret og ukonstruktiv, lyder det. Samtidig giver kæden dog en klar indrømmelse.
Skrevet af Mads Fisker
08. juli 2011 10:15

- Står Aleqa Hammond i en butik, hvor hun synes, der mangler varer, må hun tale med købmanden i stedet for at udbasunere, at Familien Grønland mangler dit og dat, siger kædedirektør Frederik Olsen i dagens Sermitsiaq.

Men Pilersuisoq kommer dog også med en klar indrømmelse ovenpå, at bygden Kullorsuaq i flere måneder savnede en lang række basale fødevarer foråret igennem.

- Der har været tale om en menneskelig fejl, som ikke skal ske igen. Og i den forbindelse påtager vores hovedkontor sig et større ansvar for at sikre, at der er de basale fødevarer i butikken, siger kædedirektør Frederik Olsen, der oplyser, at man netop har afholdt et egentligt borgermøde i bygden for at forklare, hvad der gik galt.

Siden Siumuts Aleqa Hammond rettede sin opfordring til Naalakkersuisut om politisk indgriben, har medlemmet for infrastruktur Jens B. Frederiksen i et paragraf 37-svar til IAs Olga P. Berthelsen oplyst, at Selvstyrets servicekontrakt på området rent faktisk er skrumpet med godt 30 millioner de seneste ti år til de nuværende 37 millioner kroner.

Jens B. Frederiksen understreger, at man - trods de færre midler - stiller store krav til KNI, og har noteret sig, at det omkring Upernavik blev forsøgt at flyve forsyninger ind til Pilersuisoq-butikker, men at det dog ikke lod sig gøre.

Naalakkersuisut har overvejet at sende servicekontrakten i åbent udbud, men i så fald skal betalingen for at at varetage forsyningstjenesten givetvis forhøjes, eller også skal kravene til serviceniveauet sænkes, lød det desuden fra naalakkersuisoq for infrastruktur forleden.