Piger snakker bedre sammen

I den netop offentliggjorte rapport "Nakuusa" fremgår det, at der er stor forskel på, hvor meget de unge her i landet taler om sociale problemer med deres jævnaldrende. Download hele rapporten.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
Skrevet af Mads Ullerup
25. april 2012 11:27

Rapporten er blevet til på baggrund af det såkaldte børnetopmøde, der blev afholdt i oktober måned sidste år.

Det er Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, der står bag rapporten, der skal bidrage med ny viden om børn og unge.

I dag præsenterer 70 elever fra 8. og 9. klassetrin i Nuuk de vigtigste konklusioner fra rapporten.

En af konklusionerne er at piger taler mere med jævnaldrende end drenge gør, men både piger og drenge synes generelt, det er svært at tale om deres problemer.

Næsten alle de unge fra undersøgelsen mener, at det især er forældrene, der har ansvar for, at der gøres noget for at løse de sociale problemer. Men det er svært for dem at komme med konkrete løsninger.

En del af de unge svarer eksempelvis, at man må tage sig sammen, så man ikke drikker for meget. Men ingen kommer med forslag til ”hvordan” man kan tage sig sammen og mindske et stort alkoholforbrug.

- I projektets fremtidige arbejde bør der derfor være meget fokus på, hvad man kan gøre - så det ikke kun bliver et spørgsmål om, hvad der er rigtigt og forkert, siger seniorforsker, Else Christensen, der har lavet undersøgelsen.

Nakuusa-projektet er et femårigt samarbejde mellem Grønlands Selvstyre og UNICEF Danmark, der startede sidste år, og som har til formål at styrke grønlandske børn og unges rettigheder og forbedre deres vilkår.