Piger i Qaqortoq får 3 - 4 aborter hvert år

Der er stadigvæk al for mange aborter i Qaqortoq i 2009. Kvinder i byen har fået 87 aborter, mens der kun er blevet født 63 børn.
15. januar 2010 04:55

Kvinder i Qaqortoq får foretaget flere aborter, end der bliver født børn.

Distrikstjordemoder Margrethe Kruse Jensen mener, at de unge bruger abort som en præventionsmetode. Og det er mangel på ansvarbevidsthed, siger hun. Nogle unge kvinder i Qaqortoq får 3-4 aborter om året, siger jordemoderen.

Qaqortoq er en uddannelsesby og dermed samlingssted for rigtig mange unge mennesker. Og det er en yndet forklaring på, at mange benytter og få foretager abort.

- Jeg bryder mig ikke om denne begrundelse. Vi har her fra Qaqortoq Sygehus gjort alt det, der skal gøres med forebyggende oplysningskampagner. Vi har opsøgt uddannelsessteder. Lægen havde snakket med de unge piger, som får foretaget abort, om hvor stor en skade indgrebene kan gør for kroppen, forklarer Margrethe Kruse Jensen.

Inaluk Petersen på 22 år mener, at de unge sikkert ikke tænker sig om.

-De tænker sikkert ikke over, at de kan blive gravide. Mine forældre har altid opfordret mig til at beskytte mig og bruge p-piller, siger hun.

-Jeg mener, at mange forældre glemmer deres opgave som vejledere for deres børn. Det kan godt være ubehageligt at høre nogen sige sådan. Men vi forældre skal sørge for, at vore børn finder den rette vej, forklarer Margrethe Kruse Jensen.

Langt de fleste unge piger i Qaqortoq som får foretaget abort er mellem 19 og 23 år, og mange af dem er gengangere.

Maniitsoq Sygehus har fået aborttallet ned med succes.

- Vi vil meget gerne benytte deres metode, men det er spørgsmålet om vi har økonomiske midler til det, siger distriktsjordemoder Margrethe Kruse Jensen, Qaqortoq.