PFA Soraarneq vil flytte pensioner til Danmark

PFA Soraarneq vil flytte 6.000 pensionsopsparinger til PFA Pension i Danmark. Det oplyser direktøren i PFA Soraarneq.
18. august 2016 14:20

Er det korrekt, at der er truffet en overordnet beslutning om, at flytte pensionerne i PFA Soraarneq til Danmark?

- En sådan beslutning skal træffes på en ekstraordinær generalforsamling i selskabet, og det er ikke sket endnu, men det er korrekt at vi har igangsat processen, og vi har også haft de indledende møder med finanstilsynet om det, forklarer Lis Hasling, direktør i PFA Soraarneq.

Gennemfører selskabet planerne om at flytte pensionsopsparingerne ud af Grønland, vedrører det cirka 6000 pensionsopsparer i Grønland, som har pensioner i selskabet for 1,2 milliarder kroner.

Dyrt at drive Soraarneq

Direktøren forklarer, at selskabet vil flytte de mange pensionsopsparinger, blandt andet fordi det er dyrt at udvikle nye produkter til det lille grønlandske marked samt øget lovgivning og regulering, som vil betyde flere omkostninger for kunderne.

- PFA Soraarneq kører som et selvstændigt selskab, det vil sige, at selve selskabsdriften skal betales af PFA Soraarneq, forklarer Lis Hasling.

Kunderne i PFA Soraarneq betaler i dag højere omkostninger end kunderne i PFA Pension i Danmark - ifølge officielle nøgletal cirka dobbelt så meget.

- I 2015 var omkostningsnøgletallet 1431 kroner for 765 for kunderne i PFA Pension, forklarer Lis Hasling.

I kapløb med tiden

Såfremt PFA Soraarneq gennemfører deres plan, vil der tilfalde Selvstyret en stor engangsafgift på 45 procent af pensionsopsparingernes værdi.

PFA Soraarneq er derfor i et kapløb med tiden, for per 1. januar stiger denne afgift med 10 procent point til 55 procent.

- Hvis vi ikke får gennemført bestandsoverdragelsen i 2016, skal der findes nogle løsninger, for det er vigtigt at sikre, at kunderne ikke bliver ringere stillet, siger Lis Hasling.

Det er Finanstilsynet, der skal godkende flytningen af de mange pensionsopsparinger til Danmark. Finanstilsynet skal blandt andet sikre, at kunderne i PFA Soraarneq ikke stilles dårligere efter flytningen.

PFA Pension ejer 76 procent af PFA Soraarneq - Foreningen Soraarneq ejer de resterende 24 procent.