Pensionskasser viser fornyet interesse

De danske pensionskasser og kapitalfonde havde egentligt meldt pas, men nu har de tilsyneladende genfundet modet til at investere i grønlandske mineprojekter.
12. maj 2014 08:34

Det kan man læses i dagens Berlingske. Potentielt er der milliarder af kroner i spil.

Samtidig overvejer både Den Nordiske Investeringsbank, og Den Europæiske Investeringsbank, om de skal åbne for langfristede risikovillige lån og garantier til lav rente til erhvervsprojekter i Grønland.

- Vi har spurgt dem, om de kan være interesserede i at være med til investere i råstof-og infrastrukturprojekter i Grønland. Da vi ikke er færdige med drøftelserne med de to banker, kan jeg ikke udtale mig mere præcist, siger departementschef Michael Dithmer fra Erhvervs-og Vækstministeriet til Berlingske.

Blandt de interesserede er pensionskassen PKA, som er i dialog med flere mineselskaber, heriblandt True North Gems, der ønsker at udvinde rubiner ved  Qeqertarsuatsiaat, men først skal have samlet over 100 millioner kroner.

- Vi er interesserede i at investere i Grønland, hvis der er nogle fornuftige projekter, siger PKA's administrerende direktør Peter Damgaard Jensen til Berlingske.

Et af de afgørende aspekter, før pensionskasserne vil satse pensionsmidlerne i Grønland, er, at der er tiltro til politisk stabilitet. Her mener PKA-direktøren, at man skal stifte en fond, som de store investeringsspillere kan proppe penge i. Endeligt peger han også på, at det er vigtigt, at den danske stat deltager sikre stabile rammebetingelser omkring råstofprojekterne.

- Man bør lave en model, der sikrer en vis spredning af investeringerne, så vi ikke bliver fuldstændig afhængige af ét mineprojekt og samtidig har den danske stat med, siger Peter Damgaard Jensen til Berlingske.