Pelés død udløser tre dages landesorg i Brasilien

Fodboldlegenden Pelé, der af mange anses som den bedste fodboldspiller nogensinde, er død i en alder af 82 år.
Følelserne sad ude på tøjet på Pelés fans, der torsdag sørgede over fodboldlegendes død i hans hjemby, Santos. Foto © : Amanda Perobelli/Reuters
Skrevet af Ritzau
30. december 2022 10:21

Den brasilianske regering har erklæret tre dages landesorg, efter at den brasilianske fodboldlegende Pelé torsdag døde i en alder af 82 år.

I en udtalelse siger landets afgående præsident, Jair Bolsonaro, at Pelé var "en god borger og patriot, der fremhævede Brasiliens navn, hvor end han var".

Bolsonaros efterfølger, Luiz Inacio da Silva, der overtager præsidentposten søndag, har skrevet på Twitter, at "få brasilianere bragte Brasiliens navn så langt, som han gjorde".

Pelé anses af mange for at være den bedste fodboldspiller nogensinde. Han er den eneste, der har været med til at vinde verdensmesterskaberne i fodbold for sit land tre gange.

Legenden døde klokken 15.27 lokal på et hospital i São Paulo. Han fik konstateret kræft i tyktarmen i 2021, og ifølge hospitalet var det flere organsvigt, der var årsag til hans død.

Stor mindecermoni afholdes i hjemby

Mandag vil der blive holdt en 24 timer lang mindeceremoni på midten af banen på stadion i byen Santos. Santos er Pelés hjemby. Det er også her, han som teenager i 1956 begyndte sin fodboldkarriere og hurtigt blev et kendt fodboldnavn.

Dagen efter vil hans kiste blive båret gennem Santos' gader. Optoget vil gå forbi det nabolag, hvor hans 100-årige mor bor.

Optoget slutter på kirkegåden Cemitério Memorial Necrópole Ecumênica i Santos, hvor Pelé vil blive begravet ved en privat ceremoni.

I hans 21 år lange fodboldkarriere scorede Pelé mellem 1281 of 1283 mål - afhængig af, hvordan kampene tælles.

Mange mener dog, at Pelé var langt større end fodbold. Han blev et af de første og største globale ikoner i det 20. århundrede.