Patientkoordinator har været god forretning

Den grønlandske patientkoordinatorfunktion fylder 10 år næste år. Og i den periode er ventetiderne for de grønlandske patienter, som koordinatoren er inde over, blevet forkortet væsentligt - til stor tilfredshed for det grønlandske sundhedsvæsen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
02. juli 2012 13:41

I 2003 oprettede Selvstyret en stilling som patientkoordinator for de grønlandske patienter på Rigshospitalet. I dag er koordinatoren inde over alle de patientforløb, som opleves som problematiske i forhold til koordinationen.

- Mange forløb er blevet forkortet i den tid, hvor der har været en grønlandskoordination. I dag skriver vi helt automatisk, at patienten er henvist fra det grønlandske sundhedsvæsen. Så ved alle, at de skal have en tidlig tid, forklarer Hanne Abild Meyer, som har været grønlandskoordinator på Rigshospitalet siden 2006.

Det er ikke alle patientkoordinatorens handlinger, der kan måles.

Men for de patientforløb, hvor der var for lange ventetider, lykkedes det 2009 Hanne Abild Meyer at barbere gennemsnitligt 4,5 dage af ventetiden for 32 patienter og i 2010 gennemsnitligt 6,1 dage for 24 patienter.

Ifølge Hanne Abild Meyer har Rigshospitalets ledelse klart meldt ud, at grønlandske patienter bør have positiv særbehandling for at tage hensyn til de logistiske udfordringer, der er, når en patient skal sendes fra Grønland til Danmark til behandling.

Og selv om de grønlandske patienter dermed til tider kommer foran i køen i forhold til danske patienter på venteliste, så møder grønlandskoordinationen generelt forståelse fra Rigshospitalets afdelinger, siger Hanne Abild Meyer.

- Jeg må ofte argumentere for ønsket om at få de her patientforløb fremrykket, men der er forståelse for det, når det bliver forklaret, hvordan tingene hænger sammen, siger hun.

Chef for Sundhedsdepartementet Ann Birkekær Kjeldsen er meget tilfreds med Grønlandskoordinatoren og kunne i dag slet ikke forestille sig at være foruden den funktion.

- Hun sparer os for mange ressourcer. Liggedage koster jo noget, så bare vi kan få skåret 2, 3 eller 7 dage væk sparer det sundhedsvæsenet for ressourcer og patienten for at være væk, og det afkorter sygdomsforløbet.

Så vi kan slet ikke forestille os ikke at have den her funktion, siger hun. Mellem 700 og 1000 grønlandske patienter sendes hvert år til behandling på Rigshospitalet.