Pas på fyrværkeriskaderne til nytår

Her i Grønland elsker vi at fejre nytåret med fyrværkeri. I følge regionslægen på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, Jesper Olesen, er vi dog blevet bedre til at håndtere det sjove og flotte fyrværkeri. Desværre sker der stadigt nogle fjollede ulykker.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
26. december 2012 09:00

- Små fjollede ulykker, som ellers kan undgås sker, når vi ikke passer på med fyrværkeri,  siger regionslægen på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, Jesper Olesen.

 

Før- og efter nytårsfesten er en festklædt og forbrændt person i lægeklinikken ikke et særsyn. Og hvad er det for nogen ulykker, der sker, når vi tænder lunten på et fyrværkeri?

- Mange ulykker sker, når folk tror, at de kan holde pinden på en fyrværkeri i hånden og tænder lunten. Når lunten er tændt, kommer der små gløder i hånden, og når raketten flyver så får man splinter i hånden. Det skal man ikke gøre, fortæller lægen.

Hvad det i værste tilfælde kan ske med hånden, fortæller Jesper Olesen her.

- Fyrværkeri nu om dage er så kraftige, at hvis raketten eksplodere i hånden, så kan man miste hele hånden.

Trods det mange ulykker i forbindelse med fyrværkeri, er vi i Grønland blevet bedre til at håndtere fyrkeri, siger Jesper Olesen, og fortsætter, -Det seneste års kampagner om at bruge beskyttelses briller, når man skal fejre nytår, har virket. Vi ser heldigvis kun få øjenskader nu om dage, siger Jesper Olesen.

Men når først øjet er ramt af et fyrværkeri, kan man miste synet. Øjet kan ødelægges, så man ikke kan se mere. Det er fordi, der kommer splinter af raketten i øjet, så man bliver nødt til at fjerne hele øjet. Husk derfor at beskytte øjnene med briller. Der er ingen tvivl om, at beskyttelses briller hjælper. Men husk at lade en fuser blive liggende i jorden, det kan betale sig, siger regionslægen på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, Jesper Olesen.