Partnerskabsaftale mellem EU og Grønland er godkendt

Grønland er sikret økonomisk støtte til uddannelsesektoren på 1,6 milliarder kroner frem til til 2020.
15. marts 2014 17:05

EU's ministerråd har efter flere års forhandlinger truffet beslutningen om et fortsat partnerskab med Grønland i perioden 2014-2020 på uændrede økonomiske vilkår.

Oprindeligt var der lagt op til en reduktion af bevillingen til Grønland på 17 procent på grund af krisen og generelle sparekrav i Europa.

- En sådan reduktion ville have haft enorme negative konsekvenser i Grønland, hvor budgetstøtten fra EU udgør en vigtig del af budgettet, skriver formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond.

Men med opbakning fra Europaparlamentet, besluttede ministerrådet en uændret bevilling til Grønland på ca. 1,6 mia. kroner i årene 2014-2020.

Pengene fra EU er specielt øremærket en opgradering af uddannelsesniveauet her i landet som en langsigtet løftestang for den grønlandske økonomi.

Aleqa Hammond er godt tilfreds med aftalen:

- Jeg er ovenud tilfreds med dette flotte resultat for Grønland og ikke mindst med de embedsmænd - især på Grønlands Repræsentation i Bruxelles og den danske EU repræsentation - som har ydet et langt og sejt træk, siger formanden for Naalakkersuisut