Partilederne betegner Kuupik som en værdig modstander

En fair og værdig modstander, som gik efter bolden og ikke personen, sympatisk og behagelig. Sådan vil partilederne huske Kuupik V. Kleist, som gik af som formand for IA i går.
Skrevet af Thora H. Nielsen
01. april 2014 11:41

Siumuts formand Aleqa Hammond tager meldingen om Kuupik V. Kleists afgang som formand for IA til efterretning og understreger, at det er sundt for et parti at skifte formand, og at nye kræfter kommer til. Hun vil huske ham som en værdig og spændende modstander, især under valgkampene.
 
Hun har dog lagt mærke til, at han har været stille i den sidste tid.
 
-Jeg ville gerne have haft ham mere på banen i oppositionen, men det er så hans måde at være på. Det er ok at give bolden videre til den yngre generation, da man skal have gnisten for at udføre et godt stykke arbejde. Hvis man ikke har gnisten, så er det også vigtigt at kunne give opgaven til andre, siger Aleqa Hammond.
 
Hun tror, at IA kommer til at bruge den kommende tid til at skabe ro i partiet og arbejde for at få en god partiledelse, Hun råder den kommende formand til at give sig fuldt ud i arbejdet og hilser ideen med et generationsskifte velkommen og ønsker IA held og lykke.
 
Formanden for Atassut Gerhardt Petersen tager Kuupik V. Kleists afgang med beklagelse.
 
-Jeg kender Kuupik som en varm og reel politiker. Når man diskuterer politik, så er det politik man taler om og ikke personfnidder. Han bliver svær at erstatte, men de unge mennesker som har meldt sig på banen er også erfarne. På sigt tror jeg, at de vil klare sig godt, pointerer Gerhardt Petersen.
 
Han mener også, at Kuupik V. Kleist får et godt eftermæle især for hans arbejde i udlandet, hvor han har åbnet mange døre for Grønland.  Demokraternes formand Anda Uldum lægger heller ikke skjul på, at han ægrer sig over, at Kuupik V. Kleist er trådt tilbage som formand.
 
-Det ærgrer mig selvfølgelig, at han er trådt tilbage i og med, han har været en godt samarbejdspartner i al den tid, jeg har beskæftiget mig med politik. Vi havde vores uenigheder, både IA og Demokraterne ind i mellem, men det var ikke mere end at vi kunne tale os ud over problemstillingerne, siger Anda Uldum.
 
Han vil gerne råde den yngre generation og kommende formand for IA til at forberede sig på at tage et stort ansvar, da den politiske styring i landet efter hans mening sker på et meget skrøbeligt grundlag.
 
- Det er ikke nogen overraskelse for mig, at Kuupik V. Kleist er trådt tilbage som formand for IA. Der har været rygter om det siden sidste valg, siger formand for Partii Inuit Nikku Olsen.
 
Han kritiserer IA for at have vendt ryggen til deres mærkesager som at forbedre levevilkårene for yderdistrikterne. Og han påpeger, at det bliver spændende at se om den nye generation, der tager over i partiledelsen, kan få vendt skuden.
 
Een af Kuupik V. Kleists største modstandere har været den tidligere formand for Siumut og nuværende formand for Partii Naleraq Hans Enoksen. De to duellerede mod hinanden tilbage i 2009 under valget til Inatsisartut og IA vandt som bekendt og Kuupik V. Kleist kunne således sætte sig på Naalakkersuisuts formandsstol efter Hans Enoksen.
 
-Jeg synes, at man skal respektere hans valg om at gå af som formand for IA og for hans ønske om at den yngre generation må tage over, var  Hans Enoksens kortfattede kommentar.