Partii Naleraq: Danmark skal tage ansvar

Hvis det står til Partii Naleraq, skal den danske stat bruge flere penge på politiet i Grønland for at komme de mange overgreb på børn til livs.
05. november 2015 10:51

Dagens udmelding kommer dog bag på politimesteren her i landet, som ikke mener, at det er en opgave for politiet.

- Hvis vi taler om decideret forebyggelse af seksuelle overgreb, så er jeg helt uenig med Partii Naleraq, siger Bjørn Tegner Bay til KNR

Formanden for Partii Naleraq, Hans Enoksen, mener dog ikke, at politiet har nok penge til, at de effektivt kan lave en indsats mod seksuelle overgreb.

- Når et seksuelt overgreb af et barn bliver opdaget, skal politiet med det samme gå ind i sagen. Desuden skal politiet også forebygge børn mistrivsel på et meget tidligere tidspunkt.

Læs også Søren Espersen: Danmark bør midlertidigt overtage socialområdet i Grønland

Området er hjemtaget af Selvstyret

Men politimesteren understreger, at de altid tager sager om overgreb på børn meget alvorligt men, at forebyggelsesarbejdet hører under de sociale myndigheder, et område, som er hjemtaget i henhold til selvstyreloven fra 2009.

Det er Selvstyret og kommunerne, og dermed ikke en politiopgave at stå for det forebyggende arbejde.

- Politiet er selvfølgelig forpligtet til at lave forebyggende arbejde, men det er i form af at levere oplysninger til de sociale myndigheder om de sager, vi ved noget om, og den ekspertise vi har på området. Men jeg må understrege, at forebyggelse er et socialt anliggende, siger Bjørn Tegner Bay.

 

Flere penge løser ikke problemet 

Hans Enoksen mener dog, at politiet har et ansvar, da de skal blive bedre til at opklare sagen, når overgrebet har fundet sted.

- Politiets arbejde i mange bygder og yderdistrikter ikke er optimalt, fordi de mangler penge og mandskab. Hvis der skal gøres noget ved seksuelle misbrug af børn, må den danske stat sætte flere penge af til politiet i Grønland, så de kan være mere proaktive.

Bjørn Tegner Bay fra Grønlands politi påpeger dog, at det ikke nødvendigvis vil hjælpe at give politiet flere ressourcer, da politiet i forvejen tager sagerne om seksuelle overgreb meget alvorligt.

- Hvis vi ser isoleret på sager vedrørende seksuelle overgreb på børn og sædelighedsforbrydelser i almindelighed og voldssager, så er det et område, som er prioriteret, og derfor vil en ressourcetilføjelse på det punkt ikke nødvendigvis betyde så meget.