Partier er tilfredse med formands indrømmelse af sundhedsvæsenets udfordringer

Múte B. Egede indrømmer, at der er massive problemer i sundhedsvæsenet. Partier kræver handling nu.
Partierne tager godt imod formandstalen, især en indrømmelse af de store udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor. Foto © : KNR
Skrevet af Jensine Berthelsen
27. september 2022 14:30

- Der var mange ting, vi var tilfredse med og enige i, i Formandens tale. Der vaer mange flotte ord, specielt da han snakkede om udfordringerne indenfor sundhedsområdet.

Det siger formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, om Múte B. Egedes (IA) åbningtstale i Inatsisartut i fredags.

Det er Atassuts formand, Aqqalu C. Jeremiassen, enig i:

- Jeg er godt tilfreds med, at han nu åbent erkender, at vi har massive problemer indenfor sundhedsvæsenet, siger han.

Også formanden for Naalakkersuisuts eget parti er godt tilfreds med erkendelsen af, at der bør være særlig fokus på sundhedsvæsenet nu:

- Vi bemærker, at Naalakkersuisut erkender, at der er massive problemer i sundhedsvæsenet, som man på politisk plan bør rette særlig fokus på, siger Agathe Fontain fra Inuit Ataqatigiit.

Formand: Udfordringerne har stået på i en årrække

Om netop problemerne med sundhedsvæsenet sagde formand for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, blandt andet:

- Jeg må ærligt indrømme, at udfordringerne i sundhedsvæsenet har stået på i en årrække, og derfor skal vi i fællesskab finde løsninger til gavn for befolkningen.

- Sundhedsvæsenet oplever, at det generelt er blevet sværere at rekruttere sygeplejersker og læger de sidste to år. Det har ført til, at det sundhedsfaglige personale har ydet en ekstra indsats igennem en længere periode, og de har været nødsaget til at prioritere opgaver. Det har borgerne kunnet mærke, sagde Múte Borurup Egede i sin åbningstale i fredags.

LÆS OGSÅ Åbningstale: For få uddanner sig, og vi mangler læger og sygeplejersker

Agathe Fontain understreger, at Inuit Ataqatigiit er godt tilfreds med de ekstraordinære tiltag, som Naalakkersuisut arbejder for, skal lindre de massive problemer, der hersker på sundhedsområdet. Især en særlig indsats i forhold til børnepsykiatrien, men Demokraatit opfordrer til mere handling:

- Vi savner konkrete løsninger. Vi kan sagtens holde tale med mange flotte ord, men hvis man ikke har konkrete løsninger til at løse problematikkerne, så kan det være lige meget.

- Vi har før fremlagt mange løsninger, man kunne bruge indenfor eksempelvis sundhedsområdet, men som Naalakkersuisut ikke ønsker. Så det er nok med flotte ord, vi vil gerne have handling, siger formand Jens-Frederik Nielsen.

Siumut: Múte gav sig god tid til børn og unge

Ud over at partierne er tilfredse med fokus på sundhedsområdet, er Siumut godt tilfredse med, at Múte Bourup Egede gav sig god tid til børn og unge i sin tale: 

- Hans budskab om at selvom man har været igennem hårde kampe, så kan man alligevel godt skabe et godt liv, synes vi er et vigtigt budskab, siger Doris Jakobsen Jensen fra partiet. 

Naleraq: Vi har stadig fingeraftryk på den førte politik

Naleraq er godt tilfreds med, at Naalakkersuisut ifølge Naleraq har valgt at fortsætte det politiske arbejde, som partiet selv har været med til at tegne, da de sad med i regeringen.

- Vi er godt tilfredse med, at vores politik stadig har stor plads i den nuværende koalition, siger Pele Broberg.

Adspurgt om han kan komme med konkrete eksempler, henviser han til de nuværende finanslovsforhandlinger, og at han ikke på nuværende tidspunkt vil fremhæve noget specifikt.